G20: Τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Μπάιντεν – Σι

Στην Ινδονησία στη Σύνοδο του G20 θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων αναφορικά με το θέμα της Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που η Κίνα ισχυρίζεται ως έδαφός της και έχει ορκιστεί να «επανενωθεί», με τη βία εάν χρειαστεί.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σχετικά με τις «προκλητικές» στρατιωτικές ενέργειες της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, είπε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι ο κύριος στόχος της συνόδου ήταν «να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και να τεθούν σε εφαρμογή βήματα που πιστεύουμε ότι θα καθορίσουν τους κανόνες».

Ο Μπάιντεν πάντως έχει ήδη διαμηνύσει πως επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επενδύσεις στην Ινδονησία μετά τη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο. Περιγράφοντας την Ινδονησία ως «κρίσιμο εταίρο», ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να «προστατέψουν τον λαό μας» από την Covid-19.

Οι επενδύσεις καλύπτουν τομείς όπως η κλιματική κρίση και η επισιτιστική ασφάλεια, και περιλαμβάνουν μια συμφωνία δέσμευσης άνθρακα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ExxonMobil και της ινδονησιακής κρατικής εταιρείας ενέργειας Pertamina.

Η συνεργασία «θα επιτρέψει σε βασικούς κλάδους της βιομηχανίας να απελευθερωθούν από τον άνθρακα», ανέφερε μια δήλωση του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, θα εξασφαλίσει οικονομικές ευκαιρίες για τους Ινδονήσιους εργαζομένους και θα βοηθήσει την Ινδονησία να επιτύχει τις φιλοδοξίες της το 2060 ή νωρίτερα.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ειπε στον Guardian πως «η άποψή μας είναι ότι οι γραμμές επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτές. Αναμένω ότι αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα καταστήσει αρκετά σαφές στον Πρόεδρο Σι σήμερα: όχι μόνο να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας αλλά να εξουσιοδοτήσει βασικούς αξιωματούχους και στις δύο πλευρές να παρακολουθήσουν πραγματικά μερικά από τα όσα θα συζητήσουν οι πρόεδροι».

Η Κίνα δέχθηκε εκτεταμένη κριτική τον Αύγουστο, αφού πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, σε μια οργισμένη απάντηση μετά την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επίσκεψη στο νησί της Nancy Pelosi , της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής – η πιο σαφής δήλωσή του για το θέμα μέχρι σήμερα – προκαλώντας άλλη μια οργισμένη απάντηση από το Πεκίνο.

Οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αμαυρώθηκαν από τις αυξανόμενες εντάσεις για ζητήματα που κυμαίνονται από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αλλά και τις καταναγκαστικές εμπορικές πρακτικές και τους περιορισμούς των ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ