Φοβούνται Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Σέρβοι – Νέα έρευνα

Η Σερβία, η οποία είναι στρατιωτικά ουδέτερη χώρα, είναι ένα από τα κράτη που ενώ καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, όπως τόνισαν τόσο ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεκσάνταρ Βούτσιτς όσο και η Πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς.

Οι δεσμοί μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας είναι πάρα πολύ στενοί σε σειρά τομέων και η κοινή γνώμη των πολιτών της Σερβίας είναι ιδιαίτερα θετική προς την Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλοι θυμούνται την εντυπωσιακή υποδοχή που είχε ετοιμάσει η Σερβική ηγεσία για τον Ρώσο Πρόεδρο το 2019.

Υπό από αυτές τις συνθήκες το πρακτορείο “Factor Plus” έκανε έρευνα για το τι πιστεύουν οι πολίτες της Σερβίας για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν φοβούνται έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τι πιστεύουν ότι θα επηρεάσει τη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη η κοινή γνώμη για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα το 46% των Σέρβων πολιτών πιστεύει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα διαρκέσει χρόνια, ενώ το 23% αναμένει ότι θα είναι κάποιοι μήνες.

Το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το 7% πιστεύει ότι η κρίση θα λυθεί τις επόμενες ημέρες. Μόνο το 6% δεν γνωρίζει ή δεν έχει άποψη όταν πρόκειται για αυτό το θέμα.

Ο Βλαντμίρ Πέγιτς, διευθυντής του πρακτορείου «Factor Plus», λέει ότι η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων είναι αισθητή σε όλες τις απαντήσεις.

Όσον αφορά την έξοδο από την κρίση, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνώριζε τι θα συμβεί.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο, το 36%, πιστεύει ότι η κρίση θα επιλυθεί στρατιωτικά με ακόμη περισσότερα θύματα. Το 21% λέει στρατιωτικά αλλά με λιγότερες απώλειες, ενώ μόνο το 5% δήλωσε ότι η κρίση θα τελειώσει ειρηνικά.

«Η τάση της απαισιοδοξίας συνεχίζεται και σε αυτό το θέμα και το μεγαλύτερο ποσοστό βλέπει το χειρότερο σενάριο όταν πρόκειται για την περαιτέρω πορεία της κρίσης και την επίλυση του προβλήματος» επισημαίνει ο Πέγιτς.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάστε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, σχεδόν τα δύο τρίτα, πιο συγκεκριμένα το 64% απάντησαν καταφατικά, το 18% δεν φοβάται και το ίδιο ποσοστό δεν έχει θέση για αυτό το θέμα.

«Οι άνθρωποι έχουν ενσυναίσθηση, αλλά είναι φυσικό να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, φοβούνται τις συγκρούσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και η εντύπωση είναι ότι τέτοιος φόβος για την ασφάλεια δεν υπήρχε εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Πέγιτς.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση μίλησαν επίσης για το πώς η κατάσταση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη Σερβία.

Με τη δυνατότητα συμπλήρωσης περισσότερων απαντήσεων, το 63% πιστεύει ότι οι μεγαλύτερες συνέπειες θα είναι οικονομικές, το 58% πολιτικές, το 32% πιστεύει ότι η κρίση θα έχει στρατιωτικό αντίκτυπο στη Σερβία, ενώ το 14% πιστεύει ότι δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και το 12% δεν έχει άποψη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ