Φωτιές Τουρκία – Τσαβούσογλου: Η συμβολή της Ελλάδας και η αναφορά στο Μητσοτάκη

“Η Ελλάδα προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία στις φωτιές, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να στείλει βοήθεια, επειδή καιγόταν η ίδια” παραδέχτηκε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για δυσλειτουργικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν λειτούργησε ουσιαστικά, αφού η χώρα του έλαβε μικρή βοήθεια από αυτόν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του  in.gr  ο Τσαβούσογλου ανέφερε, ότι παρότι η Τουρκία κατέθεσε αίτημα βοήθειας προς την ΕΕ, δεν πήρε ουσιαστική βοήθεια, τη στιγμή που η εκλογική περιφέρειά του, η Αττάλεια, επλήγη δριμύτατα από τις πυρκαγιές. Κάτι που, όπως εκτιμάται, θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος για τον ίδιο.

Η λογοκρισία στο ζήτημα των “πυρκαγιών”

Τη γενικότερη αίσθηση δυσαρέσκειας στην κοινωνία της Τουρκίας αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα επέβαλε λογοκρισία σε όσα ΜΜΕ αναφέρονται κριτικά στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών από την κυβέρνηση. Ο αντιπολιτευόμενος ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken αναφέρει ότι το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, RTÜK, επέβαλε χθες πρόστιμα σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα για το θέμα των πυρκαγιών.

Αναφέρεται επίσης ότι το RTÜK είχε αποστείλει μήνυμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην προβάλλουν πλάνα από τις πυρκαγιές, ότι απειλεί με αυστηρότερες ποινές και, ουσιαστικά, προβαίνει σε ανοικτή λογοκρισία.

tsavousoglou 10

Η επικοινωνία με την Αθήνα

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του. Κάτι, εξάλλου, που γνωστοποίησε και ο Έλληνας υπουργός. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, ενημερώστε μας αν χρειάζεστε υποστήριξη», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι του είπε ο Νίκος Δένδιας. Στο μεταξύ, όμως, ξέσπασαν οι φωτιές στην Ελλάδα. Τότε, είπε ο Τσαβούσογλου, «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τηλεφώνησε στον πρέσβη μας στην Αθήνα και είπε ‘έχουμε κι εμείς φωτιά, γι’ αυτό δεν μπορούμε να στείλουμε αεροπλάνα και ελικόπτερα’».

Τέλος, ανέφερε ότι και ο ίδιος τηλεφώνησε στην Ελλάδα, λέγοντας «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, όταν σβήσουν εντελώς οι φωτιές στη χώρα μας».

Το τουρκικό αίτημα στην ΕΕ

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία στράφηκε στην ΕΕ για βοήθεια. «Ήρθαν μηνύματα και από άλλες χώρες. Τηλεφώνησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Ρωτήσαμε τι μπορούν να δώσουν. Είπαν: ‘Επικοινωνήστε μαζί μας για να συντονίσουμε τη βοήθεια με τα κράτη μέλη της ΕΕ’. Μετά, υποβάλαμε αίτηση. Είπαμε ότι χρειαζόμαστε αεροπλάνα και ελικόπτερα». Όπως είπε, τέσσερις χώρες ενημέρωσαν την ΕΕ ότι μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία: Η Γαλλία, η Ισπανία, η Κροατία και η Ρουμανία. Η Ισπανία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα η Κροατία. Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να παράσχει τέτοια βοήθεια «λόγω πιθανών πυρκαγιών και κινδύνων στην περιοχή της».

Επιπλέον, προσέθεσε ο Τσαβούσογλου, «από τη Γερμανία ήρθε η πληροφορία ότι μπορούν να παράσχουν δύο ελικόπτερα. Τα γερμανικά ελικόπτερα, τελικά, δεν εστάλησαν, καθώς – σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών – «είπαν ότι έγιναν πλημμύρες στη Γερμανία και ότι τα ελικόπτερα εργάζονται στην περιοχή της καταστροφής». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετοί Τούρκοι πολίτες έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους στα social media, επειδή η χώρα τους – κατά τα δικά τους, εθνικιστικά φρονήματα – «ξέπεσε» στη βοήθεια των ξένων. Επιτέθηξαν, μάλιστα, σε πολλούς διάσημους συμπολίτες τους, οι οποίοι ζητούσαν, γράφοντας στα αγγλικά, βοήθεια για την Τουρκία, χρησιμοποιώντας το hashtag #HelpTurkey.

tsavousoglou 1

CHP: «Ο Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη, όπως ο Μητσοτάκης»

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Φαίκ Οζτράκ, εξαίροντας τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζήτησε συγγνώμη, επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο για την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνησή του απέναντι στις πυρκαγιές που έκαψαν τη νότια Τουρκία. «Ο Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ενώπιον του ελληνικού λαού και ζήτησε συγγνώμη για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας παραιτήθηκε, επειδή δεν κατάφερε να προετοιμάσει εγκαίρως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Σε εμάς, όλοι κάθονται στη θέση τους και παίρνουν και μπράβο!», είπε χαρακτηριστικά ο Οζτράκ.

Και προσέθεσε: «Το λέω για άλλη μια φορά. Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος που δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα σε αυτές τις πυρκαγιές. Ένας πρόσθετος προϋπολογισμός θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα. Πρέπει να δοθούν ακριβείς πληροφορίες στη Βουλή και, τέλος, όποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστερημένη ανταπόκριση να παραιτηθεί». Οι πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας άφησαν πίσω τους 8 νεκρούς και περισσότερους από 35.000 ανθρώπους άστεγους, ενώ κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ