Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσει η ΕΕ να αυξάνει την πίεση στη Ρωσία

Η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη Ρωσία και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Η Φον ντερ Λάιεν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στη Σουηδία, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στη Ρωσία και φυσικά θα συνεχίσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν να διανέμουν την πρώτη δόση του πακέτου στήριξης ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία από αυτόν τον μήνα.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας που προσφέρει η ΕΕ σε οποιαδήποτε χώρα εταίρο και δήλωσε ότι προετοιμάζονται επίσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ότι η διεθνής πλατφόρμα δωρεών που δημιούργησαν μαζί με την G7 θα τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον μήνα.

Σε ερώτηση σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα προχωρήσει βήμα προς βήμα δηλώνοντας ότι «τώρα, για εμάς, το πιο σημαντικό βήμα, που αποτελεί σημείο καμπής, θα είναι η έκθεση διεύρυνσης το φθινόπωρο. Η έκθεση θα αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την αρχή του έτους από κάθε υποψήφια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

«Η Ουκρανία είναι εντυπωσιακά φιλόδοξη, ισχυρή και γρήγορη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Τα μέλη της Επιτροπής της ΕΕ θα επισκεφθούν την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και θα έχουν συνάντηση με την ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και το Κίεβο εργάζονται από κοινού σε περίπου 20 φακέλους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος με την ουκρανική κυβέρνηση με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και ταχύτητα, ώστε η έκθεση για τη διεύρυνση το φθινόπωρο να αντικατοπτρίζει όλα αυτά, και σημείωσε ότι ελπίζει ότι η εργασία αυτή θα αντικατοπτριστεί στη θετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ