F16 Τουρκία – Ελλάδα: Νέες προκλήσεις από ΜΜΕ για τα μαχητικά

Οι Τούρκοι προβληματίζονται και ταυτόχρονα αγωνιούν για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αναζητώντας τρόπους να ισορροπήσουν τα πλεονεκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμους τομείς στρατιωτικής υπεροχής. Κάθε μέρα προκαλούν με τουρκικές υπερπτήσεις την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να στήσουν προβοκάτσιες. Η Τουρκία περισσότερο από ποτέ στην παρούσα φάση σταθμίζει προσεκτικά τα δεδομένα διαπιστώνοντας ότι η πρόκληση μιας αναμέτρησης με την Ελλάδα θα είχε για την ίδια αρνητικά αποτελέσματα.

Η παραδοχή στο πρωτοσέλιδο

Τον προβληματισμό αυτό προσεγγίζει με απόλυτο ρεαλισμό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Milliyet με τον τίτλο, «Χρειάζονται περισσότεροι Σελτούκ και περισσότερα Μπαϊρακτάρ. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι». Βάζοντας στη σωστή τους διάσταση τις νέες ισορροπίες, που διαμορφώνονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από την αγορά 24 Rafale από την Πολεμική Αεροπορία, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να μας πουλήσουν το νέο αεροσκάφος F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσουν τα F-16, που διαθέτει η Τουρκία, υπάρχει η αίσθηση ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

Στη σημείο αυτό ακολουθεί ο πυρήνας του μεγάλου «πονοκεφάλου» των Τούρκων πτεράρχων και βασική προτεραιότητα του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να βρεθεί αποτελεσματική λύση με κάθε τρόπο. «Μαζί με τα Rafale από τη Γαλλία η Ελλάδα προμηθεύτηκε και πυραύλους Meteor με βεληνεκές 320 χιλιομέτρων. Αυτός ο πύραυλος αέρος-αέρος έχει βεληνεκές σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τον πύραυλο AIM-120, που χρησιμοποιούμε. Μπορεί να είναι αποθαρρυντικοί οι αριθμοί αυτοί όμως υπάρχει και ένας άλλος υπολογισμός απόστασης, που ονομάζεται ‘’Χωρίς Ζώνη Διαφυγής’’ στους πυραύλους αέρος-αέρος, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής από εκτοξευόμενο βλήμα».

tourkia

Τουρκία: Η απάντηση της αμυντικής βιομηχανίας για τα Rafale

Εδώ η περιγραφή από την τουρκική εφημερίδα είναι ακόμα πιο δυσοίωνη. «Βλέποντας αυτό τον υπολογισμό, οι πύραυλοι Meteor έχουν απόσταση 100 km και οι πύραυλοι τύπου AIM, που χρησιμοποιούμε, έχουν απόσταση 55 km, στην οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουν τα εχθρικά αεροσκάφη. Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το ραντάρ AESA στο ρύγχος των αεροσκαφών Rafale είναι πιο αποτελεσματικό και έχει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από τα μηχανικά ραντάρ επιστροφής των σημερινών μας F-16. Με άλλα λόγια, ένα ελληνικό αεροσκάφος Rafale έχει την ευκαιρία να εντοπίσει νωρίτερα το F-16 μας και να εκτοξεύσει τον πύραυλο του».

Η απάντηση σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται στην περιοχή μας για την τουρκική πολεμική αεροπορία, θα έρθει, κατά τη Milliyet, από την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ομως αυτό θα συμβεί σε βάθος χρόνου, όπως παραδέχεται η εφημερίδα, καθώς το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς της Τουρκίας TF-X δεν αναμένεται να ενταχθεί στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πριν το 2030. Στην κατεύθυνση ότι είναι προτιμότερο να κατασκευαστεί ένα τουρκικό μαχητικό παρά η Αγκυρα να περιμένει το «πράσινο» φως της Ουάσιγκτον για τα F-16, μια και σε τελική ανάλυση δε θα μπορούν να πλήξουν τα ελληνικά Rafale, «επιστρατεύεται» για ακόμα μία φορά ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Δεν μπορεί η Ουάσιγκτον να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο αφού

Η ενθαρρυντική προοπτική της ανάπτυξης από την εταιρεία του Baykar του προγράμματος του μη επανδρωμένου πολεμικού αεροσκάφους Kızılelma, το οποίο, βάσει των προδιαγραφών του, θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και stealth χαρακτηριστικά, παρουσιάζεται ως η απάντηση στο πρόβλημα, χωρίς όμως να υφίσταται προς το παρόν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Milliyet επισημαίνει πως ακόμα και η αγορά πυραύλων αέρος-αέρος από τις ΗΠΑ υπόκειται σε διαδικασία αδειοδότησης καταλήγοντας ότι σε καμία περίπτωση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί η Ουάσιγκτον να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο αφού «οι πύραυλοι Meteor δεν μπορούν να εκτοξευθούν από F-16 αλλά μόνο από F-35, Rafale, Eurofighter ή τα σουηδικής κατασκευής Gripen».

tourkia 1 1

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ