Ετοιμος δηλώνει ο Πούτιν για συμφωνίες με την Ουκρανία – «Θα πάρει χρόνο και δεν θα είναι απλό»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πιθανότατα θα πρέπει στο μέλλον να καταλήξει σε συμφωνίες με την Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι η χώρα νιώθει προδομένη από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ.

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με το βλέμμα στραμμένο σε Ουκρανία και Δύση.

«Η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος (Ουκρανία) δεν θα είναι απλή, θα πάρει χρόνο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αποδεχθούν τα γεγονότα επί τόπου», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία – που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015 – πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.

Ο Πούτιν ετοιμάζει απάντηση για το πλαφόν στο πετρέλαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θα χάσει από το ανώτατο όριο τιμών της Δύσης στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ότι τα οικονομικά της κυβέρνησης θα αντέξουν μια χαρά.

Είπε ότι η κίνηση ήταν «ανόητη» και ότι οι τιμές της ενέργειας θα «εκτιναχθούν στα ύψη» για όσους επέβαλαν τα ανώτατα όρια, όπως αναφέρει το Reuters.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όσους συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την G7 και την Αυστραλία.

Η Μόσχα ετοιμάζει απάντηση, η οποία θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Πούτιν: Μπορεί να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το 5% στη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2023

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να φθάσει το 12,2% το 2022 και ο ετήσιος ρυθμός μπορεί να πέσει κάτω από το 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου (SEEC).

Η μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2022, όπως είπε, προβλέπεται στο 2,9% και 0,9% το 2023.

«Ο πληθωρισμός φέτος θα είναι περίπου 12,2%, ενώ στο τέλος του επόμενου τριμήνου (Ι τρίμηνο του 2023) μπορεί (το ετήσιο ποσοστό) να πλησιάσει το 5% ή και χαμηλότερα. Υπάρχει σαφής τάση για μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η μείωση (του ρωσικού ΑΕΠ) θα είναι 2,9% φέτος, του χρόνου αναμένουμε 0,9% και στη συνέχεια θα κινηθούμε σε θετική τάση», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας για τον πληθωρισμό για το 2022 είναι 12-13% και για το 2023 μεταξύ 5 και 7%.

Η επίσημη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό είναι 12,4% το 2022 και 5,5% το 2023. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος από την τρέχουσα πρόβλεψη του Υπουργείου – στο εύρος 12-12,4%.

Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2022, μείωση κατά 0,8% το 2023 και αύξηση κατά 2,6% το 2024 και το 2025.

Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την οικονομική δυναμική για το 2022-2025 είναι πιο συντηρητικές από τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα βελτίωσε την πρόβλεψή της για μείωση του ΑΕΠ το 2022 σε 3-3,5% από 4-6% στην προηγούμενη πρόβλεψή της τον Ιούλιο. Η Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για μείωση του ρωσικού ΑΕΠ το 2023 στο 1-4%. Το 2024-2025, το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5-2,5% ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ