Ερντογάν για Μητσοτάκη: Ένας πρόεδρος να πέσει σε αυτό το επίπεδο;

Εκνευρισμένος με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αποχώρησε σήμερα το πρωί από την Πράγα. Μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες δηλώσεις, δείχνοντας την αγανάκτησή του για τον διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χθεσινό δείπνο.

Ήταν τέτοια η οργή του που είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως «ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα έπεφτα ποτέ σε αυτό το επίπεδο», εννοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου, ήμουν ένας από τους κύριους ομιλητές, ενώ αυτός δεν ήταν. Αφότου μίλησα, βγήκε και μου απάντησε. Θα έπεφτε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό δείπνο των 40 και πλέον ηγετών της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Ερντογάν πήρε το λόγο για να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο», κατηγορώντας εμμέσως την Ελλάδα ότι επιλέγει να αυξάνει την ένταση και τις προκλήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Πριν αποχωρήσει από την τσεχική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν προχώρησε σε κρεσέντο προκλητικότητας, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο όμως και προς την Ε.Ε. συνολικά. Μάλιστα, δεν δίστασε να επαναλάβει το «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», στρέφοντας τα βέλη του όχι μόνον κατά της χώρας μας, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα κατανοεί το εν λόγω μήνυμα της Άγκυρας.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα σήμερα και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας «η Ελλάδα δεν προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται».

Για τον επίμαχο διάλογο, είπε ότι ήταν μια ευκαιρία μπροστά σε 43 ηγέτες να φανεί ποια είναι η χώρα που προκαλεί, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν η Άγκυρα προκαλεί και αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

«Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της», είπε.

Μητσοτάκης για Ερντογάν: «Σηκώθηκα και του είπα πως ό,τι έχω θα στο πω κατά πρόσωπο…»

Ένα βίντεο που δείχνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περιγράφει πώς αντέδρασε στις προκλήσεις Ερντογάν, στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ανήρτησε στο twitter δημοσιογράφος βρετανικού καναλιού.

«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.

Δίπλα στον πρωθυπουργό, διακρίνεται στο βίντεο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ