Ερντογάν και AKP προετοιμάζονται για τις «πιο δύσκολες εκλογές» στην Ιστορία τους

Μετά τη διεύρυνση της Λαϊκής Συμμαχίας και τις αποφάσεις να γίνουν υπουργοί βουλευτές, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις λίστες των υποψηφίων.

Η προεκλογική εκστρατεία του επί 21 χρόνια κυβερνώντος AKΡ αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Απριλίου, μετά την υποβολή των κοινοβουλευτικών λιστών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK).

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKΡ, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε ότι «όταν το βλέπουμε αντικειμενικά, είναι οι πιο δύσκολες εκλογές στην Τουρκία. Δεδομένου ότι θα επιτευχθεί το 50+1%, θα διεξαχθεί ένας πραγματικά σκληρός αγώνας».

Στο πλαίσιο αυτό ήδη η εκλογική στρατηγική του κόμματος για τη διαδικασία έχει επίσης αρχίσει να διαμορφώνεται.

Ένας από τους πρώτους πυλώνες της νέας εκλογικής στρατηγικής ήταν η διεύρυνση της Λαϊκής Συμμαχίας που αποτελείται από το ΑΚΡ, το εθνικιστικό του Μπαχτσελί MHP, το ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλη Ένωση (BBP) με το Νέο Κόμμα Πρόνοιας (Yeniden Refah) του Ερμπακάν και το κουρδικό Κόμμα Ελεύθερης Αιτίας (Hüda-Par).

Υπουργοί και αντιπρόεδρος υποψήφιοι στις εκλογές

Ένα άλλο σημαντικό βήμα ήταν η απόφαση να γίνουν όλοι οι υπουργοί, ιδίως ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, βουλευτές. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικές λίστες υποψηφίων και πώς θα εφαρμοστεί ο κανόνας των τριών θητειών θα αποκαλύψουν επίσης νέα δεδομένα για την εκλογική στρατηγική.

«Σήμερα, δεν είμαστε σε καλύτερη θέση από το 52% των ψήφων που λάβαμε στις προηγούμενες εκλογές. Από εμάς βγήκαν δύο κόμματα. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Οι εκλογές είναι στο κέντρο. Αλλά με τη σωστή στρατηγική, είναι δυνατόν να ολοκληρώσουμε αυτές τις εκλογές με 53%. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνουμε λάθη» σημείωσε στέλεχος του ΑΚΡ.

Πώς αξιολογούνται λοιπόν τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα των νέων βημάτων που έγιναν στην πορεία προς τις εκλογές στο ΑΚΡ;

Η συμμαχία του ΑΚΡ με το Hüda-Par και το Yeniden Refah στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Λαϊκής Συμμαχίας δέχθηκε πολλές επικρίσεις τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος. Εκτός από εκείνους που λένε ότι αυτά που μπορεί φέρει το κόμμα Yeniden Refah στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ σημαντικά, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η στόχευση του κόμματος στο νόμο αριθ. 6284, ο οποίος είναι σημαντικός όσον αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες και τους νέους ψηφοφόρους.

Διαφορετικές απόψεις για τη «διεύρυνση»

Ένα άλλο στέλεχος του ΑΚΡ, εξέφρασε ανησυχίες για το θέμα αυτής της διεύρυνσης.

«Γίνεται ένας μαθηματικός υπολογισμός. Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό, το AKP έχει 41%, το MHP έχει 7%, το BBP έχει 1%, αν τα προσθέσουμε, έχουμε 49% και χρειαζόμαστε 1 μονάδα για το 50%. Αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο μαθηματικά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έρθουν όταν δουν την εικόνα. Πώς θα έρθουν 7,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, νεαρά κορίτσια που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά; Είναι μια πραγματικά δύσκολη δουλειά».

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του AKP με το κουρδικό Hüda-Par στις εκλογές. Εκτός από εκείνους που δεν την ευνοούν, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα συμβάλει στις ψήφους των Κούρδων προς το ΑΚΡ.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η απόφαση του HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο προκάλεσε δυσφορία στους ψηφοφόρους. Με αυτό το βήμα, το Hüda-Par, το οποίο είναι ένα «κουρδικό κόμμα», είχε την ευκαιρία να πάρει ψήφους από ορισμένους συντηρητικούς που ένιωθαν άβολα στο HDP λόγω της συμμαχίας του με το ΑΚΡ.

Το ΑΚΡ υποστήριξε ότι ο υπολογισμός δεν έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις 150 χιλιάδες ψήφους που έλαβε το Hüda-Par στις εκλογές του 2018 δηλώνοντας ότι «αυτοί που ψήφισαν το HDP αλλά δεν είδαν την ταυτότητά τους στο HDP ενοχλήθηκαν όταν δεν προτάθηκε υποψήφιος πρόεδρος. Υπάρχουν κάποιοι που λένε: «Γιατί έχουμε κολλήσει με τον κ. Κεμάλ;». Το Hüda-Par θα επιτρέψει στους συντηρητικούς υποστηρικτές του HDP να ψηφίσουν πιο εύκολα το ΑΚΡ».

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΑΚΡ, θα γίνουν και άλλα βήματα για να κερδηθούν οι ψήφοι των Κούρδων ψηφοφόρων. Καθώς όπως τονίζουν «αυτό θα συνεχιστεί. Θα υπάρξουν ονόματα-έκπληξη καθώς και κουρδικά κόμματα όπως το Hüda-Par». Στα βήματα που θα γίνουν, υποστηρίζεται επίσης ότι η «πατρική», πολιτειακή γλώσσα του προέδρου Ερντογάν θα αυξήσει τις ψήφους σε αυτό το τμήμα.

Γιατί όρισε υποψήφιους Οκτάι και υπουργούς ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και 17 υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέλη του ΑΚΡ, η απόφαση αυτή θα είναι πολύ θετική και η παρουσία υπουργών στο χώρο ως υποψηφίων βουλευτών θα συμβάλει στο έργο της οργάνωσης, στην παροχή κινήτρων και στη διαφοροποίηση των οικονομικών πόρων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της απόφασης είναι ότι το χέρι του Ερντογάν θα ανακουφιστεί όσον αφορά την αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου. Σχετικά με το θέμα αυτό, από το κόμμα τονίστηκε ότι «θα ήταν πρόβλημα αν ο Πρόεδρος έπαιρνε 3-5 υπουργούς, αλλά του έλυσε το χέρι κάνοντάς τους όλους βουλευτές. Τώρα άνοιξε ο δρόμος για την αλλαγή ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου. Το να γίνουν οι υπουργοί αναπληρωτές είναι ο πιο εύκολος και καθαρός τρόπος για να αλλάξουν οι υπουργοί».

Ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος ΑΚΡ για τους υποψήφιους βουλευτές έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την εκλογική στρατηγική. Σύμφωνα με ορισμένα μέλη του κόμματος, η αλλαγή στις λίστες, η οποία φτάνει το 60% σύμφωνα με ορισμένα μέλη του ΑΚΡ και το 80% σύμφωνα με άλλα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Ωστόσο, είναι θέμα περιέργειας το πώς θα λειτουργήσει ο κανόνας των τριών θητειών.

Ορισμένα μέλη του AKP δήλωσαν ότι «ο κανόνας των τριών θητειών δεν μπορεί να εφαρμοστεί 100%. Αν εφαρμοστεί πλήρως, δεν θα υπάρχει μνήμη στο κόμμα. Η εμπειρία είναι επίσης σημαντική», ενώ υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά για να δώσει στους ψηφοφόρους ελπίδα για αλλαγή. Ένα στέλεχος, το οποίο επίσης κινδυνεύει από τον κανόνα των τριών θητειών, δήλωσε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε τον κανόνα των τριών θητειών. Η κοινωνία περιμένει αλλαγή. Κανείς δεν πρέπει να ευνοείται, ο κανόνας πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους. Αν ο Πρόεδρος τον εφαρμόσει, η αντίληψη ότι «ο Ερντογάν δεν συγχωρεί τα λάθη, παρεμβαίνει και κάνει αλλαγές» δημιουργεί θετικό αποτέλεσμα». Η απόφαση για τις 3 θητείες αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις κοινοβουλευτικές λίστες είναι ότι οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να καθορίζονται από τις πελατειακές και συγγενικές σχέσεις. Λέγεται ότι η ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών, όπως ο γαμπρός του Προέδρου και ο πρώην οδηγός, θα κουράσει και θα βλάψει το κόμμα. Τονίζεται επίσης ότι κατά τον καθορισμό νέων και γυναικών υποψηφίων κάτω των 30 ετών, είναι σημαντικό να επιλέγονται ονόματα που θα συμμορφώνονται με την κομματική πειθαρχία όσον αφορά τη συμμετοχή στο κοινοβουλευτικό έργο.

Στο κενό η «κοινή λίστα» AKP και MHP

Οι προσπάθειες του AKΡ και του MHP να οργανώσουν κοινή λίστα σε ορισμένες επαρχίες δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα κατέβει στις εκλογές σε 81 επαρχίες με δικούς του υποψηφίους και δικό του λογότυπο.

Αυτό δεν εξέπληξε τους υποστηρικτές του ΑΚΡ, οι οποίοι δήλωσαν ότι «η συνεργασία δεν θα ξεπεράσει τις 10 πόλεις». Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι το ΑΚΡ πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις ψήφους του MHP, του κύριου εταίρου της Λαϊκής Συμμαχίας.

Στρέφοντας την προσοχή στην απώλεια ψήφων του κόμματος IYI, εταίρου της Εθνικής Συμμαχίας, ορισμένα μέλη του ΑΚΡ επισημαίνουν ότι για να έρθουν αυτές οι ψήφοι στο MHP, το ΑΚΡ θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να δείξει ότι θα λάβει διαφορετική θέση στην εξουσία, όπως η παραχώρηση υπουργείων στο MHP. Σημειώνεται ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα και ενθουσιασμό στους ψηφοφόρους του MHP, οι ψήφοι των οποίων είναι σήμερα γύρω στο 7-8%, και στους εθνικιστές ψηφοφόρους που έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν.

Επίσης το κυβερνών κόμμα είναι της γνώμης ότι η γλώσσα και το ύφος που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία στις εκλογές. Υπενθυμίζοντας τις λέξεις του Προέδρου Ερντογάν, «Ανάρμοστο, ανήθικο, ατιμωτικό, κατάπτυστο», τις οποίες χρησιμοποίησε αμέσως μετά τον σεισμό αντιδρώντας στις επικρίσεις ότι η Ερυθρά Ημισέληνος δεν βρισκόταν στην περιοχή, τα μέλη του κόμματος είπαν ότι «τα μαθηματικά αλλάζουν. Αλλά όχι με τέτοιες λέξεις. Ο Πρόεδρος πρέπει να υιοθετήσει μια ήρεμη στάση αγκαλιάζοντας τους πάντες ως μεγάλος αδελφός, πατέρας και πολιτικός άνδρας. Δεν πρέπει να συμπεριφέρεται συναισθηματικά και δεν πρέπει να αλλάξει τη γλώσσα του», προειδοποιούν.

Στις προεδρικές εκλογές, εάν ένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50 συν 1% των ψήφων στον πρώτο γύρο, οι εκλογές θα διεξαχθούν στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΚΡ, το 41% των ψήφων είναι αρκετό για να εκλεγεί ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και να συγκεντρωθούν οι 301 βουλευτές που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στις επιτροπές.

Υποστηρίζεται ότι η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί εύκολα να επιτύχει αυτό το ποσοστό, αλλά η αντιπολίτευση, η οποία χρειάζεται τουλάχιστον 360 βουλευτές για την αλλαγή του συστήματος, δεν μπορεί να φτάσει αυτό το ποσοστό. Σύμφωνα με στελέχη του ΑΚΡ που υποστηρίζουν ότι αν οι προεδρικές εκλογές πάνε στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν αυτόν που θα κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές θα είναι πολύ υψηλές αν πάνε στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, λέγεται ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία στον πρώτο γύρο.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, και τα δύο κόμματα και οι υποψήφιοι πρόεδροι θα ανακοινώσουν τις προεκλογικές τους διακηρύξεις. Το χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό αναμένεται να είναι μετά τις 8 Απριλίου, οπότε και θα κατατεθεί η λίστα των υποψηφίων βουλευτών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK). Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη σκιά του σεισμού, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι, αναμένεται να είναι εκλογές «χωρίς διασκέδαση και μουσική».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ