Ερντογάν δημοσιογράφοι: Σύμβουλος του προέδρου απειλεί τον Μποζκούρτ με… καρχαρίες

Με φράσεις φρίκης που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και σε άλλες… χώρες επιμένει να απειλεί τους αντιπάλους της η Τουρκία. Ο Μεσούτ Χακκί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έβαλε τώρα στο μάτι τον αυτοεξόριστο -στη Σουηδία- Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, απειλώντας πως θα τον «ταΐσει στους καρχαρίες». Ο Μποζκούρτ είναι διαχειριστής της ανεξάρτητης ιστοσελίδας «Nordic Monitor» που αποτελεί «κόκκινο» πανί για την Άγκυρα, λόγω των σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μ’ αποτέλεσμα να έχει στοχοποιηθεί και να δέχεται απειλές.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Τζασίν, έκανε γνωστό πως η ΜΙΤ αναζητά τον Μποζκούρτ στην Στοκχόλμη για να τον «ταΐσει» στους καρχαρίες. Έγραψε συγκεκριμένα: «Έγραψα στο Twitter ζητώντας να εντοπίσει αυτό το άτομο (τον δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ). Το Twitter ούτε απάντησε, ούτε έκανε τίποτε άλλο. Αλλά το Τwitter αυτό χρησιμοποιεί εμένα και αυτή την εταιρεία δημοσιεύσεων (εννοεί το CNN TURK) ενάντια στο τουρκικό έθνος. Που είναι ο ένοχος για όλα αυτά; Μάθαμε πως είναι στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αλλά η Τουρκική Υπηρεσία πληροφοριών θα τον βρει. Σας λέω το εξής. Δεν ξέρω αν η ΜΙΤ τον ταΐσει στα ψάρια ή στους καρχαρίες, αλλά οι προδότες πάντοτε κάποια μέρα παίρνουν την τιμωρία τους».

Ερντογάν δημοσιογράφοι: Ποιος είναι ο Μποζκούρτ

Το «Nordic Monitor» και ο διαχειριστής του, αποτελούν «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει δημοσιοποιώντας απόρρητα τουρκικά έγγραφα. Το τελευταίο διάστημα, το «Nordic Monitor» ασχολήθηκε και με περιπτώσεις, που έμμεσα ή άμεσα αφορούν την Ελλάδα. Τον Σεπτέμβρη του 2020 ο Μποζκούρτ δέχτηκε επίθεση από τρεις άνδρες κοντά στο σπίτι του, στο προάστιο της Spånga της Στοκχόλμης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια και να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Μέσα σε λίγα λεπτά μόλις βγήκα από το σπίτι μου, με πλησίασαν απειλητικά τρεις άντρες. Ο ένας με έσπρωξε και έπεσα στο πεζοδρόμιο και άρχισαν να με χτυπούν στο πρόσωπο και στο κεφάλι» δήλωσε ο Μποζκούρτ σε τοπικά ΜΜΕ, συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια οι δράστες, τους οποίους δεν γνωρίζει, τράπηκαν σε φυγή. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δράστες μπορεί να έχουν σχέση με ισχυρά πρόσωπα της Τουρκίας ή μυστικές υπηρεσίες που η δράση τους φτάνει έως τη Σουηδία. Ο Μποζκούρτ έκανε γνωστό πως δέχεται τακτικά απειλές στο διαδίκτυο, κυρίως από την Τουρκία. Σε μία περίπτωση, συνεργάτης του Ερντογάν ζήτησε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, τη ΜΙΤ να τον … δολοφονήσει.

Τουρκία, η χειρότερη χώρα για τα ΜΜΕ

Ο δημοσιογράφος ζει στη Σουηδία για πολιτική προστασία, λαμβάνοντας πολιτικό άσυλο από το 2016, όταν η τουρκική κυβέρνηση, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου καταστολή σ’ ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας σχεδόν 200 μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία είναι η χειρότερη χώρα στη φυλάκιση δημοσιογράφων στον κόσμο. Το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης (SCF) έχει τεκμηριώσει πως 173 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία, ενώ 168 δημοσιογράφοι είναι καταζητούμενοι για κατηγορίες τρομοκρατίας αναγκάστηκαν να ζήσουν στην εξορία, ζητώντας Πολιτικό Άσυλο από χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2020, η Τουρκία κατατάσσεται 154η μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος διώκτης δημοσιογράφων στον κόσμο.

 Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ