Επίθεση Καπιτώλιο: Καταζητούμενος από την εισβολή στο κτίριο του Κογκρέσου ζήτησε άσυλο στη Λευκορωσία

Επίθεση Καπιτώλιο: Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσία πήρε συνέντευξη από καταζητούμενο της εισβολής ονόματι Ίβαν Νέουμαν.

Άσυλο ζήτησε στη Λευκορωσία καταζητούμενος για τα γεγονότα που είχαν συμβεί τον Ιανουάριο στο Καπιτώλιο, αφότου, πρώτα, διέσχισε τα σύνορα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ, το δίκτυο Belarus-1 πήρε συνέντευξη από αυτόν τον άνδρα ονόματι Ίβαν Νέουμαν στο Μπρεστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Ο άνδρας εισήλθε παράνομα στη Λευκορωσία από την Ουκρανία τον Αύγουστο. Είχε φθάσει στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πέρασε στη συνέχεια κάμποσους μήνες στην Ουκρανία, χώρα από την οποία διέφυγε, επειδή «διωκόταν» από τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης, ένας άνδρας με το όνομα Ίβαν Νέουμαν, ηλικίας 48 ετών, βρίσκεται στον κατάλογο ατόμων που καταζητούνται από το FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες σε σχέση με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Κατηγορείται κυρίως για επίθεση εναντίον της αστυνομίας.

Η έκθεση του FBI για τον Νέουμαν

Η έκθεση του FBI για τον Νέουμαν, που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφέρει πως σύμφωνα με το προφίλ του στο Linkedin, ο τελευταίος είχε συμμετάσχει στην “πορτοκαλί επανάσταση” που έφερε τους φιλοδημοκρατικούς στην εξουσία στην Ουκρανία το 2004 και το 2005. Σύμφωνα με την έκθεση, φαίνεται επίσης να φοράει μια εσάρπα αναμνηστική των γεγονότων εκείνων την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο. Σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε τον Ιούλιο, το αμερικανικό δίκτυο ABC ρωτάει έναν άνδρα που λέει ότι είχε αγοράσει το παλιό σπίτι του Ίβαν Νέουμαν και πως ο τελευταίος βρισκόταν στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιανουαρίου 2021, χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εφόρμησαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, θέλοντας να εμποδίσουν τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέστησε επιτροπή έρευνας προκειμένου να αξιολογήσει τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση των οπαδών του εναντίον της έδρας του Κογκρέσου.

tramp

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ