Επικοινωνία Σίσι με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης για την πολιτική κρίση στη χώρα

Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επίσημων αρχών των δύο χωρών, οι Μένφι και Σίσι, οι οποίοι μίλησαν τηλεφωνικά, συμφώνησαν ότι η μόνη λύση στην πολιτική κρίση στη Λιβύη είναι η διεξαγωγή εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη.

Οι Μένφι και Σίσι επεσήμαναν επίσης την ανάγκη απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων από τη χώρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές συμφωνίες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μένφι, του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, αναφέρεται ότι ο Σίσι κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο εφιστώντας την προσοχή στην ενότητα της Λιβύης.

Η δήλωση υπενθύμισε ότι η μόνη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη είναι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Πολιτική κρίση στη Λιβύη

Στις συνεδριάσεις του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2020, αποφασίστηκε η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αλλά οι εκλογές δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ εξέλεξε τον Φάτι Μπασάγκα ως πρωθυπουργό στις 10 Φεβρουαρίου σε μια συνεδρίαση στην οποία δεν συμμετείχαν οι περισσότεροι βουλευτές από τα δυτικά της χώρας, με την αιτιολογία ότι η θητεία της σημερινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας έληγε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μπασάγκα την 1η Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, κατηγόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι απομακρύνεται από τον οδικό χάρτη που ορίζει η Συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος και θα παραδώσει το αξίωμα μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ