Επικοινωνία Μακρόν με τον μαύρο μουσικό παραγωγό που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να επικοινωνήσει με τον Μισέλ Ζεκλέρ, τον μαύρο μουσικό παραγωγό που έπεσε θύμα αδικαιολόγητης βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Όπως αναφέρει το δίκτυο BFMTV, το Ελιζέ έκανε γνωστό στον Ζεκλέρ πως αυτό που διαδραματίστηκε είναι «ντροπή». Από το προεδρικό μέγαρο θέλησαν επίσης να μάθουν νέα για την πορεία της υγείας του μουσικού παραγωγού, που δέχτηκε χτυπήματα από τέσσερις αστυνομικούς το βράδυ της 21ης Νοέμβρη.

Το γαλλικό ΜΜΕ επικαλείται πηγές από το προεδρικό μέγαρο, οι οποίες σημειώνουν την βούληση του Εμανουέλ Μακρόν να μεταφερθεί στο θύμα πως θεωρεί την εμπειρία που βίωση ντροπιαστική. Έρευνα για το περιστατικό οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των αστυνομικών για εσκεμμένη άσκηση βία από εκπροσώπους της πολιτείας.

Υπό προσωρινοί κράτηση οι αστυνομικοί

Υπό προσωρινή κράτηση τίθενται οι τρεις Γάλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ αναγγέλλοντας την έναρξη έρευνα εναντίον τους. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή. Υπό δικαστική έρευνα τίθεται και ο τέταρτος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται ότι πέταξε δακρυγόνο στο στούντιο όπου εκτυλίχθηκε το συμβάν.

Οι τρεις αστυνομικοί απέδωσαν «τα γεγονότα» στον πανικό που τους κατέλαβε όταν βρέθηκαν στον χώρο του στούντιο, από τον οποίο «δεν μπορούσαν να βγουν» και παραδέχθηκαν ότι ο ξυλοδαρμός «δεν ήταν δικαιολογημένος».

Η προσωρινή κράτηση των τριών αποφασίσθηκε «για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος συντονισμού ανάμεσα στους αυτουργούς ή άσκησης πιέσεων στους μάρτυρες», εξήγησε ο εισαγγελέας.

Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στη Γαλλία

Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν χθες στη Γαλλία εναντίον της αστυνομικής βίας το Σάββατο σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από 500.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος, με αφορμή τον νόμο περί «Καθολικής Ασφάλειας» που προώθησε η κυβέρνηση –και ο οποίος ένωσε δημοσιογράφους, παραγωγούς ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτες, προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– ο ιστότοπος Loopsider έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το βίντεο που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία.

«Με αποκάλεσαν βρομοαράπη πολλές φορές την ώρα που με γρονθοκοπούσαν», κατήγγειλε το θύμα, ο Μισέλ Ζεκλέρ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στη Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας (IGPN).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή του άρθρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ