Ένταση εκ νέου στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας για το δημοψήφισμα

Κατάσχεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία του Κοσσόβου τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν από τη Σερβία στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου για το δημοψήφισμα της Κυριακής που πραγματοποιείται για συνταγματικές αλλαγές στη Σερβία.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατάσχεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν από τη Σερβία στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου για το δημοψήφισμα της Κυριακής που πραγματοποιείται για συνταγματικές αλλαγές στη Σερβία και συνέλαβε έναν υπάλληλο της εκλογικής επιτροπής της Σερβίας μετά την κατάσχεση δύο φορτηγών που περιείχαν τα ψηφοδέλτια στη συνοριακή διάβαση Μερντάρε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Εκλογικής Επιτροπής (ΔΕΕ), Βλαντιμίρ Ντιμιτρίγιεβιτς, ενημέρωσε τα μέλη για τη σύλληψη του συντονιστή ΔΕΕ στο έδαφος της «Αυτόνομης» Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, Μάρκο.

Ο Ντιμιτρίγιεβιτς δήλωσε ότι ο Γιάνκοβιτς και τρεις οδηγοί, που μετέφεραν το υλικό του δημοψηφίσματος, βρίσκονται τώρα στο δρόμο για το Βελιγράδι.

Ανέφερε ότι ο Γιάνκοβιτς ενημέρωσε την ΔΕΕ χθες το βράδυ ότι μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου τον συνέλαβαν ενώ μετέφεραν εκλογικό υλικό στη διοικητική διάβαση Μερντάρε, χωρίς καμία νομική βάση.

«Ο συντονιστής της ΔΕΕ συνοδευόταν από δύο φορτηγά που μετέφεραν εκλογικό υλικό για το επικείμενο δημοψήφισμα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» είπε ο Ντιμιτρίγιεβιτς.

Ανέφερε ότι μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατάσχεσαν επίσης τα δύο φορτηγά που μετέφεραν εκλογικό υλικό και συνέλαβαν τους οδηγούς φορτηγών, καθώς και τον οδηγό του Γιάνκοβιτς.

Επίσης ενημέρωσε ότι και τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και ότι οδηγήθηκαν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στο Λουζάνι, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Μερντάρε στο Ποντούγιεβο, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι έστειλε τον αξιωματικό-σύνδεσμο Dejan Pavićević χθες το βράδυ και ότι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατάσχεσε και τα δύο φορτηγά με το υλικό του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι αντίθετο με όλες τις συμφωνίες και συνθήκες, επειδή είναι υλικό που ανακοινώθηκε και έφτασε νόμιμα στη διοικητική γραμμή, όπου ο ΟΑΣΕ έπρεπε να το περιμένει, να το παραλάβει και να το διανείμει σήμερα». τόνισε ο Πέτκοβιτς.

Ανέφερε ότι, αντί του ΟΑΣΕ, που δεν εμφανίστηκε καν, εμφανίστηκαν 10 αστυνομικά οχήματα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πέτκοβιτς δήλωσε ότι ενημέρωσε τον απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, για την υπόθεση και επεσήμανε ότι επρόκειτο για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διαδικασιών.

Ο Πέτκοβιτς πιστεύει ότι πρόκειται για εκδήλωση της δύναμης του πρωθυπουργού των προσωρινών ιδρυμάτων της Πρίστινα, Αλμπίν Κούρτι.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Κοσσυφοπέδιο έκτακτη σύγκλιση της Εθνοσυνέλευσης, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι προς τον Πρόεδρο για να εκδοθεί ψήφισμα σχετικά με το αν θα επιτραπεί ή όχι η διοργάνωση δημοψηφίσματος της Σερβίας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού Κούρτι, «η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αυτής είναι η συζήτηση σχετικά με τον στόχο της Σερβίας να οργανώσει δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Η συζήτηση αυτής της συνεδρίασης αποσκοπεί στην παραγωγή ενός κοινού ψηφίσματος που θα εκφράζει την πολιτική βούληση των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων και της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με το προαναφερθέν ζήτημα».

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δέχθηκε πιέσεις μετά την έκδοση κοινής δήλωσης από τους πρέσβεις των QUINT (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και τον επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, με την οποία οι αρχές καλούνται να επιτρέψουν στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν για το δημοψήφισμα της Σερβίας την Κυριακή. Οι πρέσβεις των QUINT πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Κούρτι, την πρόεδρο της χώρας Βιόσα Οσμάνι και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Κονιούφτσα για να συζητήσουν το θέμα αυτό. Μετά τη συνάντηση οι τρεις πολιτειακοί ηγέτες σε κοινή δήλωση τόνισαν ότι η διοργάνωση του δημοψηφίσματος της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος της χώρας. Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου με διπλή υπηκοότητα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ταχυδρομικώς ή στο Γραφείο Συνδέσμου του Βελιγραδίου στην Πρίστινα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ