Εμβόλια στην Ευρώπη: Διαβουλεύσεις κορυφής στο Βερολίνο

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συνήλθαν το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν σειρά υπουργών όπως και εκπρόσωποι εταιρειών που παράγουν εμβόλια αλλά και της ΕΕ. Η αναγκαιότητα για τη διάσκεψη προέκυψε λόγω των δυσχερειών στην παράδοση των συμφωνηθέντων ποσοτήτων από τις παρασκευαστικές εταιρείες, την έλλειψη δόσεων στα κέντρα εμβολιασμού και οργανωτικών προβλημάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ραντεβού.

Στα πρόθυρα της διάσκεψης αρκετοί πρωθυπουργοί κρατιδίων ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου. Οι δε Σοσιαλδημοκράτες αναμένουν να διευκρινιστεί ο τρόπος, με τον ποιο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, πως ως το τέλος του καλοκαιριού, θα διατίθενται αρκετές ποσότητες για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμου.

η καγκελάριος Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

Αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις προσδοκίες, ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες το βράδυ (διαδικτυακό πρόγραμμα της Bild), πως «με μία διάσκεψη δεν θα μπορέσουμε να παράγουμε περισσότερα εμβόλια». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαρτάται από τις ημερομηνίες παράδοσης και τις ποσότητες του εμβολίου που της δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το ζητούμενο σήμερα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σπαν, να εντοπιστούν οι αιτίες των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν.

Πάντως, ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, και ο συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξαν την αναγκαιότητα το κράτος να επιβάλει εν ανάγκη στις φαρμακευτικές εταιρείες την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η όλη συζήτηση φαίνεται να επηρέασε τη φαρμακευτική βιομηχανία. Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής διάσκεψης η γερμανική εταιρεία BionTech ανακοίνωσε ότι καταβάλει κάθε προσπάθεια να παραδώσει στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο τις ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί και το δεύτερο τρίμηνο 75 εκ. περισσότερες δόσεις. Ο δε φαρμακευτικός όμιλος Bayer γνωστοποίησε, ότι θα συνεργαστεί με την επίσης γερμανική Curevac και θα παράγει στις εγκαταστάσεις της το εμβόλιο της τελευταίας, από τη στιγμή που αδειοδοτηθεί. Η Curevac αναμένει πως με αυτό τον τρόπο θα διατεθούν ως το τέλος του χρόνου «εκατοντάδες εκατομμύρια» δόσεις.

Εμβόλιο κορονοϊού

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ