Εμβόλια: Πόσο προστατεύουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου τα Pfizer και AstraZeneca

«Οι ευάλωτοι στην COVID-19 εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου»

Αποτελεσματικά ενάντια στον κορονοϊό σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας (Public Health England – PHE), επικαλούμενος προκαταρκτική μελέτη βασισμένη σε ένα εκατομμύριο ευάλωτα άτομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου OVID-19 σε ομάδες κινδύνου ήταν περίπου 60% μετά την πρώτη δόση, είτε του εμβολίου της AstraZeneca, είτε του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, με μικρή διαφορά ανά ηλικία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται φθάνοντας το 93% για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και το 78% για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την δεύτερη δόση, στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου ηλικίας 16 έως 64.

Μεταξύ των ατόμων αυτών ηλικίας άνω των 64 ετών, το Pfizer ήταν αποτελεσματικό κατά 87% και το AstraZeneca κατά 76% μετά τη δεύτερη δόση, ανακοίνωσε ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας.

«Αυτά τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι κλινικά ευάλωτοι στην COVID-19 εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου», δήλωσε η Μέρι Ράμζι , επικεφαλής της Διεύθυνσης εμβολιασμών του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ