Έλον Μασκ: «Πέταξε» εκτός Twitter εργαζομένους χωρίς αποζημίωση – «Απολυθήκαμε επειδή είμαστε συνδικάτο»

Καταπέλτης απέναντι στον νέο ιδιοκτήτη του Twitter Ελον Μασκ ήταν απολυμένοι της εταιρείας καθώς καταγγέλουν ότι εκδιώχθηκαν από το πόστο τους χωρίς αποζημίωση απόλυσης.

Τέσσερις από τους υπαλλήλους καθαριότητας που βρέθηκαν στον δρόμο, μίλησαν στο BBC και όπως είπαν, ενημερώθηκαν από τον νέο ιδιοκτήτη πως πλέον δεν είναι χρήσιμοι καθώς οι δουλειές τους θα αντικατασταθούν από ρομπότ.

Γερουσιαστής της πολιτείας της Καλιφόρνια είπε ότι ο Μασκ μεταχειριζόταν το πρώην προσωπικό «σαν σκουπίδια». Ο εισαγγελέας της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, Ντέιβιντ Τσίου, είπε ότι ερευνά εάν πράγματι ο Μασκ παραβίασε το νόμο. Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

«Ο Έλον Μασκ είχε μακρά ιστορία παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας», είπε ο Τσίου στο BBC. «Αν και δεν εκπλήσσομαι που συνέβη αυτό, συμπάσχω με αυτούς τους εργαζόμενους. Θα το εξετάσουμε περαιτέρω.» Το BBC μίλησε με καθαρίστριες που λένε ότι απολύθηκαν από το Twitter τη Δευτέρα. Η Aντριάνα Βιγιαρεάλ, η οποία εργάστηκε για το Twitter για τέσσερα χρόνια, είπε ότι τώρα ανησυχεί ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να ταΐσει την οικογένειά της τα Χριστούγεννα.

julio alvarado

O Julio Alvarado

«Είναι ένα λυπηρό και απογοητευτικό πράγμα για τις οικογένειες και τα παιδιά μας», είπε. Οι καθαρίστριες εργάζονταν στο Twitter την περασμένη εβδομάδα μέχρι που τους είπαν ότι οι δουλειές τους απειλούνται. Η Όλγα Μιράντα, πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών, είπε ότι οργάνωσαν απεργία τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν. Στη συνέχεια, οι καθαρίστριες είπαν ότι απολύονται άμεσα, λέει.

«Το έκαναν τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα», είπε. «Νομίζω ότι απολυθήκαμε επειδή είμαστε συνδικάτο». Ο Χούλιο Αλβαράδο είναι καθαριστής για 10 χρόνια στο Twitter. Λέει ότι το περιβάλλον ήταν πάντα φιλικό κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την εταιρεία.

Αλλά όπως καταγγέλλει τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Μασκ ανέλαβε το Twitter τον Οκτώβριο. «Οι άνθρωποι δούλευαν χωρίς να ανησυχούν», είπε στο BBC. «Τώρα φοβόμαστε». Από τότε που ο Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία, ο Αλβαράδο λέει ότι συνοδευόταν από ιδιωτική ασφάλεια ενώ καθάριζε μέρη του γραφείου.

Λέει επίσης ότι κάποιος από την ομάδα του Μασκ του είπε ότι η δουλειά του θα ήταν παρωχημένη σύντομα ούτως ή άλλως, επειδή τα ρομπότ θα αντικαθιστούσαν τελικά τους ανθρώπους. Χωρίς τη δουλειά του, λέει ότι ανησυχεί για την πληρωμή των λογαριασμών του. Λέει επίσης ότι στηρίζει την οικογένειά του πίσω στο Μεξικό.

Juana Laura Chavero Ramirez

H Juana Laura Chavero Ramirez

«Δεν έχω χρήματα να πληρώσω το ενοίκιο», λέει. Δεν θα έχω ιατρική ασφάλιση. Δεν ξέρω τι θα κάνω» Η Χουάνα Λόρα Τσαβέρο Ραμίρες είπε ότι είχε εργαστεί για πέντε χρόνια στο Twitter. Είναι διαβητική, ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα φάρμακά της. «Είναι απλώς φρικτό», είπε. «Δεν χάνουμε μόνο τη δουλειά μας, χάνουμε και το εισόδημά μας».

Η Βιγιαρεάλ, η οποία εργάζεται στο Twitter από το 2018 ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να πάρει δώρα Χριστουγέννων για τα παιδιά της. «Υποτίθεται ότι θα έχουμε χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά μας», είπε, «ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι μας και πλέον δεν έχουμε τίποτα».

Adrianna Villarreal

H Adrianna Villarreal

Οι καθαρίστριες λένε ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν – καθώς υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις καθαρισμού στο Σαν Φρανσίσκο αυτή τη στιγμή. Μια μικρή ομάδα καθαριστριών διαδήλωσε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Twitter του Σαν Φρανσίσκο από τη Δευτέρα.

Ο γερουσιαστής της πολιτείας της Καλιφόρνια Σκοτ Γουίνερ είπε στο BBC ότι οι καθαρίστριες έτυχαν «φρικτής» μεταχείρισης.

«Βραχυπρόθεσμα, θα ήθελα να τον δω [τον Έλον Μασκ] να συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους του σαν ανθρώπινα όντα», είπε ο κ. Wiener, «και να τους βάλει πίσω στη δουλειά – όχι απλώς να τους πετάξει εκτός ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ