Ελληνοτουρκικά τώρα – Ακάρ: Νέο κρεσέντο προκλητικότητας

Σε κρεσέντο προκλητικότητας επιδόθηκε για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, η οποία σε εμπρηστικό τόνο κατηγόρησε την Αθήνα για οικοδόμηση κλίματος έντασης. Τον εκνευρισμό του εξέφρασε, συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για ανεύθυνες δηλώσεις και απειλές που αυξάνουν την ένταση στον Αιγαίο και διαταράσσουν την περιφερειακή ειρήνη. Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι άδικος κόπος» προσθέτοντας ότι η χώρα μας πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και τις δηλώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις και να δει το παρελθόν για να κινηθεί ανάλογα.

Για το Κυπριακό, οι συζητήσεις για το οποίο θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, η Τουρκία λέει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από τη λύση των δύο κρατών, που έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Ελληνοτουρκικά τώρα: Παραλήρημα και από Τσελίκ

Σε παραλήρημα ακραίας προκλητικότητας επιδόθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (ΑKP), Ομέρ Τσελίκ, καθώς όχι μόνο καταδίκασε τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στο «Φόρουμ Φιλίας», κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικά σχέδια», αλλά και κατηγόρησε  τη χώρα μας ότι… βυθίζει βάρκες με μετανάστες. Τόνισε, μάλιστα, ύστερα από την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσω των διερευνητικών επαφών του Ιανουαρίου, ότι η Άγκυρα θα μετατρέψει «σε εφιάλτες τα όνειρα των Ελλήνων».

«Εκφράσαμε την σωστή αξιολόγησή μας για την  έναρξη των συμβουλευτικών συνομιλιών σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσογειο. Έγινε μια συνάντηση με την επωνυμία ”Φόρουμ Φιλίας”. Το ερώτημα είναι: γιατί η Τουρκική Δημοκρατία, μια χώρα της Μεσογείου στο επίκεντρο αυτών των προβλημάτων, δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση; Γιατί δεν υπήρχε εκεί η ”ΤΔΒΚ”  όπου ήταν παρούσα η Ελληνοκυπριακή πλευρά;” είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ο Τσελίκ πρόσθεσε πως καμία συνάντηση «από την οποία αποκλείεται η ΤΔΒΚ», δεν θα είναι ένα φόρουμ φιλίας. «Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών είναι δηλώσεις που δεν συνάδουν με μια φιλία. Εάν το ντουέτο Ελλάδας- Ελληνοκυπρίων, τρέφει όνειρα να υλοποιήσει μαξιμαλιστικά σχέδια παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτά τα όνειρα σε εφιάλτες», συμπλήρωσε. «Ούτε να ονειρεύονται κάτι τέτοιο, αυτό όνειρο δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα, εάν γίνει ένα βήμα είναι αναπόφευκτό ότι αυτό θα μετατραπεί σε εφιάλτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

Παράλληλα, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και τη Frontex. «Οι ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής και της ΦΡΟΝΤΕΞ  να βυθίζει βάρκες με μετανάστες και στέλνοντας τους πίσω στην Τουρκία, είναι απόπειρες θανάτωσης ανθρώπων. Αυτές οι απάνθρωπες πράξεις αυξάνονται», υπογράμμισε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ