Εκθεση Πενταγώνου: Το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει αντεπίθεση από την έρημο…

Τι αναφέρει η τελευταία τριμηνιαία Έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου, όπου προτείνεται η συνέχιση των επιχειρήσεων κατά ΙS , η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και η συνεργασία με τους Κούρδους.

Το Ισλαμικό Κράτος (IS) δεν εξολοθρεύτηκε! Εξακολουθεί να δρα, μπορεί με μειωμένη ένταση αλλά πολύ πιο οργανωμένα στη Συρία και το Ιράκ. Ταυτόχρονα το IS ανασυντάσσεται στην έρημο και προετοιμάζει αντεπίθεση! Αυτό αναφέρει η τελευταία τριμηνιαία Έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου όπου προτείνεται η συνέχιση των επιχειρήσεων κατά ΙS , η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και η συνεργασία με τους Κούρδους, οι μόνοι που εξακολουθούν με σθένος και αποτελεσματικότητα να μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

Συγκεκριμένα η τελευταία έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου για την Επιχείρηση Inherent Resolve, δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος ( IS ) έχει αποδυναμωθεί στην Συρία και το Ιράκ αλλά η συνέχιση του αγώνα για την εξουδετέρωση του , παραμένει ως προτεραιότητα για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πρόκειται για την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Πενταγώνου η οποία καθιστά σαφές ότι:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στον συνασπισμό παραμένουν ουσιαστικοί για τη συνεχή επιτυχία της αποστολής.

Τα σύνορα Ιράκ-Συρίας παραμένουν μια ρευστή και ανήσυχη περιοχή για τη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Οι οικονομικές δυσκολίες, η πανδημία COVID-19 και η καταστροφική ξηρασία των τελευταίων ετών , ειδικά στη Συρία, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το περιβάλλον.

Οι ιρακινές εκλογές και η προοπτική για συνεχή πολιτική σταθερότητα και πρόοδο είναι καλά νέα για το Ιράκ και την προσπάθεια του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις και πολιτοφυλακές και στις δύο χώρες (Συρία – Ιράκ) παραμένουν απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις και τις επιχειρήσεις του συνασπισμού.

Τόσο οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας όσο και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη «διεξαγωγή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), ενσωμάτωσης πληροφοριών και αεροπορικών επιδρομών».

Στο Ιράκ παραμένουν 2.500 αμερικανοί στρατιώτες, ενώ το IS έχει πραγματοποιήσει μειούμενο αριθμό επιθέσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δείξει ασυνήθιστη πολυπλοκότητα και «υψηλότερο επίπεδο επιχειρησιακής ωριμότητας» !

Στη Συρία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν περίπου 900 στρατιώτες και η αποστολή των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους SDF για να νικήσουν το IS δεν έχει αλλάξει.

Ο ρυθμός και ο αριθμός των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμαχικές με τις ΗΠΑ και την SDF (πολυεθνική και πολυθρησκευτική συμμαχία Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων, Τουρκμένων και Καυκάσιων πολιτοφυλάκων) που έχουν την ικανότητα να διεξάγουν επίμονη επιτήρηση και να διατηρούν την επίγνωση της κατάστασης.

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να εδραιώνεται στην έρημο και να είναι έτοιμο για αυξημένη δραστηριότητα σε αυτό. Η ανερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) θεωρεί ότι η έρημος είναι «το επόμενο στάδιο της εξέγερσής» του Ισλαμικού Κράτους.

Το IS συνεχίζει τη δραστηριότητα εστίασής του στον καταυλισμό εκτοπισμένων ατόμων al-Hol για στρατολόγηση και κατήχηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ