Εκρήξεις και σειρήνες λίγο πριν από τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

Πριν από τις πρόωρες τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου σε 4 δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρθηκε ότι ακούστηκαν εκρήξεις και σειρήνες στις πόλεις του Βορρά.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά την απόσυρση των Σέρβων από τα τοπικά όργανα λόγω των εξελίξεων σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, ακούστηκαν εκρήξεις και σειρήνες στους βόρειους δήμους, όπου ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις πρόωρες τοπικές εκλογές.

Αναφέρθηκε ότι ακούστηκαν σειρήνες στο Zveçan και ότι οι δυνάμεις της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου (EULEX) αύξησαν την παρουσία τους στην γέφυρα που συνδέει τη νότια και τη βόρεια πλευρά της Μιτρόβιτσα.

Επίσης, ότι οι υπάλληλοι της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου (KEEΚ) πήγαν στα γραφεία τους στο βορρά συνοδευόμενοι από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν ήταν δυνατόν να εισέλθουν εκεί.

Τα γραφεία της KEEΚ στο βόρειο τμήμα της χώρας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας μετά την παραίτηση των Σέρβων αξιωματούχων.

Στο Κοσσυφοπέδιο, στις 18 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν πρόωρες τοπικές εκλογές σε 4 δήμους και στις 25 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για τις θέσεις των μελών της Δημοτικής Συνέλευσης του Ζβετσάν και του Λεπόσαβιτς.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τους κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου στις 5 Νοεμβρίου λόγω των εξελίξεων σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η απόφαση του Κόμματος της Σερβικής Λίστας να παραιτηθεί από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου ελήφθη μετά την έναρξη από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου της διαδικασίας μετατροπής των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων που εκδίδουν οι σερβικές αρχές στους Σέρβους της χώρας σε πινακίδες κυκλοφορίας «RKS» (Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου) και την απόλυση του Νέναντ Ντζούριτς, διευθυντή της Βόρειας Περιφέρειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση αυτή.

Στα τέλη Ιουλίου, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας με τη Σερβία, θα τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις σχετικά με την «έκδοση προσωρινών εντύπων δήλωσης σε όσους εισέρχονται/εξέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο με σερβικές ταυτότητες» και τη «μετατροπή των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων που εκδίδονται από τις σερβικές αρχές για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο σε πινακίδες κυκλοφορίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν σε αυτό και έκλεισαν τα συνοριακά περάσματα στα βόρεια της χώρας, ενώ η ένταση στη χώρα αυξήθηκε.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή, η οποία προκάλεσε την κρίση, για την 1η Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι θα αρθούν όλα τα οδοφράγματα που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους που οδηγούν στα συνοριακά περάσματα με τη Σερβία.

Τέλος, η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε ότι η διαδικασία επανεγγραφής των πινακίδων των οχημάτων, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2023 και ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων θα λάβουν προειδοποίηση πρώτα, στη συνέχεια θα επιβληθούν πρόστιμα και τέλος θα τοποθετηθούν δοκιμαστικές πινακίδες.

Ενώ το μέτρο προειδοποίησης προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονταν στους ιδιοκτήτες οχημάτων από τις 22 Νοεμβρίου.

Μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 21 Απριλίου 2023, δηλώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η κυκλοφορία μόνο με δοκιμαστικές πινακίδες για 3 μήνες.

Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ στις 23 Νοεμβρίου για τη μείωση των εντάσεων και την εξομάλυνση των σχέσεων.

Η Σερβία, από την άλλη πλευρά, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, ως δικό της έδαφος.

Η Διαδικασία Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα, η οποία ξεκίνησε το 2011 υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, αποσκοπεί στην εξομάλυνση των σχέσεων και τελικά στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ