Δραματική προειδοποίηση Κόστα: H ΕΕ θα παραλύσει αν δεν εγκριθούν σύντομα ο προϋπολογισμός και τα κεφάλαια ανάκαμψης

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι η οικονομία της ΕΕ θα παραλύσει εάν δεν εγκριθούν αυτόν τον μήνα ο προϋπολογισμός και τα κεφάλαια ανάκαμψης του ευρωπαϊκού μπλοκ που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

«Την επόμενη εβδομάδα, πρέπει πραγματικά να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κόστα, του οποίου η χώρα θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021.

«Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να έχουμε έναν προϋπολογισμό, ένα πρόγραμμα ανάκαμψης και ένα πολυετές πλαίσιο έως την 1η Ιανουαρίου… Διαφορετικά θα παραλύσει η δραστηριότητα στην ΕΕ», δήλωσε.

Μπλόκο Πολωνία – Ουγγαρίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν την απόφαση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδιαζόμενου νέου μηχανισμού περικοπής των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων του αρχών του κράτους δικαίου.

Με την ενέργεια αυτή επαπειλούνται καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων από το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης οικονομική ενίσχυση έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών θεωρούν ότι με τον νέο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου περιορίζεται η κυριαρχία τους.

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, αν δεν βρούμε μια λύση που να είναι καλή για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για ορισμένα από τα μέλη της. Η Πολωνία εμμένει σταθερά στη θέση της ότι οι ρυθμίσεις της ΕΕ πρέπει να είναι σύμφωνες με τις Συνθήκες της και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να εγγυώνται τη νομική ασφάλεια», έγραψε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ