Διάταγμα Μπάιντεν για όπλα στην Ουκρανία: Ενεργοποίησε μηχανισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα Δευτέρα (9/5) ενώπιον δημοσιογράφων ένα νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Πρόκειται για την ενεργοποίηση έναν μηχανισμού που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Πούτιν: Ομιλία προσβολή στην ιστορική αλήθεια

«Κατάφωρο παραλογισμό» και «προσβολή» στα θύματα χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (9/5) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε για «προληπτικούς λόγους».

«Το να μιλάει για αμυντική ενέργεια είναι κατάφωρο παραλογισμός, το να μιλάει για οτιδήποτε άλλο πέραν του προσχεδιασμένου πολέμου» είναι «προσβολή στην ιστορική αλήθεια», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε στην ομιλία που εκφώνησε το πρωί ο Πούτιν, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου, της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

«Είναι προσβολή προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και προς εκείνους που έπεσαν θύματα αυτής της παράλογης καταπίεσης», πρόσθεσε ο Πράις αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πούτιν.

Τι είπε ο Πούτιν

Για προσπάθεια της Δύσης να εισβάλλει στα «εδάφη της Ρωσίας», έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη του ομιλία του, με αφορμή την παρέλαση για τη μεγάλη «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945 στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Αν και τα σενάρια ήθελαν τον Ρώσο πρόεδρο είτε να ανακοινώνει επίσημα την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία είτε να κηρύσσει τη νίκη του ρωσικού στρατού, ωστόσο ο Πούτιν απηύθυνε μία έμμεση απειλή προς τη Δύση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πούτιν, απέτισε φόρο τιμής στις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια συνδέοντας την τότε επιτυχία με τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.

«Αγωνίζεστε για τον λαό στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στις καρδιές όλων μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ουκρανία, τόνισε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μοναδική απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για προσπάθεια εισβολής της Δύσης στα εδάφη της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας πως «εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας».

«Η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το ΝΑΤΟ προκαλούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών όπως σε άλλες χώρες», υποστήριξε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ