Διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία θέλει να γίνει ο Ερντογάν

Τη στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία χτυπούν για τα μάτια της Ουκρανίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αναλάβει νέο ρόλο.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Ερντογάν πρόταξε τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σε μια προσπάθεια αποτροπής «θερμού επεισοδίου». Όπως υποστήριξε, σε ταξίδι που θα πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία ελπίζει να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας να βρεθούν «τετ α τετ» το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

«Στις αρχές του επόμενου μήνα, έχω μία επίσκεψη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε.

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιησε για βαρύ τίμημα τη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία. Όπως είπε, η παραμικρή ρωσική μονάδα πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας θα θεωρηθεί εισβολή.

«Ήμουν απολύτως σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Εάν οποιαδήποτε συγκεντρωμένη ρωσική μονάδα κινηθεί πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα, αυτό θα είναι εισβολή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι μια τέτοια εισβολή θα αντιμετωπιζόταν με μια «σοβαρή και συντονισμένη οικονομική απάντηση», την οποία ο ίδιος «συζήτησε λεπτομερώς με τους συμμάχους των ΗΠΑ και την εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα στον Πούτιν».

«Εάν ο Πούτιν κάνει αυτή την επιλογή, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, από πλευράς της, επεσήμανε τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών κατά τεσσάρων Ουκρανών αξιωματούχων ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιδρούν προληπτικά στη ρωσική επιθετικότητα.

«Δεν περιμένουμε να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία. Βλέπουμε τι κάνουν. Το αποδιοργανώνουμε», είπε η Ψάκι στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης (20/1), για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις.

«Και αυτές οι ενέργειες είναι επίσης φυσικά ξεχωριστές και διακριτές από το ευρύ φάσμα των αυστηρών μέτρων που εμείς και οι σύμμαχοί μας είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε προκειμένου να επιφέρουμε σημαντικό πλήγμα σε περίπτωση εισβολής».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ