Διαίρει και βασίλευε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ιδίον όφελος του Ερντογάν

Η χτεσινή αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι εφικτή η ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, διαχωρίζοντας την από την έτερη Σκανδιναβική χώρα τη Σουηδία, ήταν κάτι αναμενόμενο.

Το είχαμε ήδη γράψει στο iEidiseis από την κατάθεση των αιτημάτων για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία των δυο Σκανδιναβικών χωρών.

Η εξήγηση απλή για την στοχοποίηση της Στοκχόλμης. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Σουηδία «φιλοξενεί» τρομοκράτες του ΡΚΚ που εκδιώχθηκαν από τις πολιτικές των Κεμαλικών, χρόνια πριν, αλλά και υποστηριχτές του κινήματος Γκιουλέν, οι οποίοι βρήκαν εκεί καταφύγιο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Το αίτημα για κοινή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν θεόσταλτο δώρο στον Ερντογάν, ώστε να βάλει «χέρι» στη Σουηδία σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας της Τουρκίας όπως συχνά αναφέρει.

Από την άλλη το κοινό αίτημα, του δίνει την ευκαιρία να δείξει και την εικόνα ενός ηγέτη, που «δεν διαφωνεί για να διαφωνεί» στην διεύρυνση της Συμμαχίας, αλλά δίνοντας θετική ψήφο στη Φινλανδία για ένταξη, προσπαθεί να διώξει από πάνω του το στίγμα του κακού παιδιού του ΝΑΤΟ.

Το δε κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στην Στοκχόλμη, ενίσχυσε το αφήγημα του στο εσωτερικό της χώρας, αναγκαίο πολύ για την έκβαση των Προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου και βάζοντας σε περιπέτειες το Σουηδικό αίτημα.

Το να προσχωρήσει μόνη της η Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία, φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό και από την ηγεσία της Φινλανδίας που μέσω του ΥΠΕΞ της Χααβίστο, που το έθεσε σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες, λέγοντας ότι το μελετούν, προκαλώντας αντιδράσεις στην Σουηδία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλεύτηκε για άλλη μια φορά τα δεδομένα προς όφελος του και προς το συμφέρον των τουρκικών επιδιώξεων στη διεθνή σκηνή. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, ο Ερντογάν, διείσδυσε στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας, μιας χώρας που ανήκει στην ΕΕ, έτσι απλά, όπως το έκανε στη Συρία και τη Λιβύη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ