Αβέβαιο το μέλλον του Τζόνσον: Οι δύο ηχηρές παραιτήσεις υπουργών του και το «Game Over» των Times

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να γλίτωσε της πρότασης δυσπιστίας, τα χτυπήματα όμως που δέχεται είναι απανωτά.

Βρισκόμενος στη δίνη του «σκανδάλου Πίντσερ», χθες είδε δύο κορυφαίους υπουργούς του να παραιτούνται. Πρόκειται για τον Ρίσι Σούνακ ο οποίος άφησε το χατοφυλάκιο της Οικονομίας και τον υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε άμεσα σε αντικαταστάση τους, ωστόσο το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικά εις βάρος του.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το πρωτοσέλιδο των βρετανικών Times, το οποίο έγραψε αργά το βράδυ της Τρίτης Game Over (το παιχνίδι τελείωσε).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ νωρίτερα σήμερα, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι είναι αυτός που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, από τον Ρίσι Σουνάκ.

Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι.

Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι πέρα από τους δύο υπουργούς, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν την Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, τέσσερις κοινοβουλευτικοί ιδιαίτεροι γραμματείς, δηλαδή στενοί συνεργάτες υπουργών, ένας αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και δύο εμπορικοί απεσταλμένοι, δηλαδή συνολικά ακόμα οκτώ βουλευτές με κυβερνητικά και κομματικά πόστα.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov τις ώρες μετά από τις παραιτήσεις έδειξε ότι το 54% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών θεωρούν πως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί, έναντι 33% που θέλουν να μείνει στη θέση του. Επίσης, το 47% των ψηφοφόρων των Τόρις θεωρούν σωστή την παραίτηση του κ. Σούνακ έναντι 27% που τη θεωρούν λανθασμένη κίνηση.

Το «σκάνδαλο Πίντσερ»

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 52χρονος βουλευτής Κρις Πίντσερ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνητικό πόστο του υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία αφού άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο δύο άνδρες όντας μεθυσμένος.

Παρόλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον τον διόρισε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Στην επτάλεπτη χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, ο Τζόνσον ρωτήθηκε κατ’ αρχάς αν δέχεται ως σοβαρό λάθος του να δώσει κυβερνητική θέση στον Πίντσερ – και απάντησε ως εξής:

«Ναι, νομίζω ότι ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους θίχτηκαν από αυτό. Θέλω απλώς να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την κυβέρνηση για οποιονδήποτε ντροπιάζει την θέση του.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι όταν συνέβη το περιστατικό της παρενόχλησης δύο ανδρών από τον – μεθυσμένο – βουλευτή, ο οποίος ήταν τότε υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, είχε συζητήσει μαζί του το θέμα, ενώ είχε πλήρως ενημερωθεί για τα πραγματικά περιστατικά. «Αν είχα τον χρόνο να το ξανασκεφτώ, θα αναγνώριζα ότι δεν επρόκειτο να διδαχτεί κάτι, ούτε να αλλάξει τον εαυτό του. Γι’ αυτό και το μετανιώνω», είπε ο Τζόνσον – και επανέλαβε για τρίτη φορά την συγγνώμη του προς εκείνους που είχαν θιγεί από την συμπεριφορά του.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος του BBC παρατήρησε ότι την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός είχε γνώση για τις κατηγορίες που βάραιναν τον Πίντσερ, εκείνος σάστισε και είπε: «Λοιπόν, δεν… εκείνη την εποχή έδινα βάρος σε άλλα πράγματα κι αυτό που σας λέω τώρα είναι ό,τι θυμάμαι», απάντησε, για να πει στη συνέχεια ότι τα περί σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν «φήμες, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο», για να επανέλθει αμέσως στη «γραμμή» ότι ήθελε να δώσει στον βουλευτή την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορούσε να γίνει καλύτερος, «αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούσε και γι’ αυτό είμαι πολύ απογοητευμένος και λυπάμαι για το λάθος που έκανα».

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμένα στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της 18μελούς «Επιτροπής 1922», του κομματικού οργάνου που έχει την ευθύνη εφαρμογής του καταστατικού του κόμματος.

Πολλοί «αντάρτες» βουλευτές έχουν θέσει υποψηφιότητα με δεδηλωμένο στόχο να αποκτήσουν την πλειοψηφία ώστε να αλλάξουν το καταστατικό και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα ψηφοφορία δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον άμεσα και όχι 12 μήνες μετά από την τελευταία ψηφοφορία που έγινε στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει τώρα ο κανονισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ