Ασυλία στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τις ΗΠΑ για τη δολοφονία Κασόγκι

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Πέμπτη ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι, ένα γεγονός το οποίο καταδίκασε η μνηστή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση την εντολή για την οποία έδωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα», αντέδρασε η μνηστή του Χατιτσέ Τσενγκίζ στο Twitter, όταν έγινε γνωστή η είδηση. Αργότερα πρόσθεσε: «Πιστεύαμε ότι ίσως να υπάρξει ένα φως προς τη δικαιοσύνη από τις ΗΠΑ, αλλά ξανά τα χρήματα ήρθαν πρώτα. Αυτός είναι ένας κόσμος τον οποίο ούτε εγώ ούτε ο Τζαμάλ γνωρίζουμε».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου εξήγησε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει «των μακροχρόνιων και καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου».

Οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκρινε ότι ο ενάγων μπιν Σαλμάν, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων». Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν διόρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Μπάιντεν δέχθηκε επικρίσεις για τη συνάντησή του τον Ιούλιο με τον πρίγκιπα διάδοχο κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται ότι ζήτησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά έχει παραδεχθεί ότι αυτή συνέβη «υπό την επίβλεψή μου».

Τι έλεγε τότε η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία υποστήριζε τότε ότι ο πρώην δημοσιογράφος της Washington Post σκοτώθηκε σε μια «επιχείρηση» από μια ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν για να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η CIA είχε συμπεράνει, «με μέτρια έως υψηλή βεβαιότητα», ότι ο MBS – όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας – ήταν συνένοχος.

Η δολοφονία προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και έπληξε την εικόνα του πρίγκιπα Μοχάμεντ και της χώρας του.

Οδήγησε επίσης σε σημαντική ύφεση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, με τον Μπάιντεν να δεσμεύεται να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» ενώ διεκδικούσε την προεδρία το 2019.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να μιλήσει με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν όταν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος.

Όμως το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ήθελε να «αναπροσανατολίσει» τις σχέσεις του, πριν από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ