Άστον Κούτσερ: Μάχη ζωής με σπάνιο αυτοάνοσο – Τι είναι η αγγειίτιδα

Ο Άστον Κούτσερ αποκάλυψε για τη μάχη του με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει την ακοή, την όραση και την ικανότητά του να περπατά.

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για πρώτη φορά για την σπάνια ασθένεια που αντιμετώπισε πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του «Running Wild with Bear Grylls: The Challenge» του National Geographic.

Είπε ότι η πάθηση εμφανίστηκε ξαφνικά τα τελευταία χρόνια, και πάλευε κρυφά με αυτή για πολύ καιρό ενώ περιέγραψε τα εξουθενωτικά συμπτώματα που μπήκαν απότομα στη ζωή του.

Τι είναι η αγγειίτιδα – Τα συμπτώματα

Πρόκειται για την αγγειίτιδα, μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα και τους ιστούς.

Ο σταρ του Χόλιγουντ έχασε προσωρινά την όρασή του αλλά και την ικανότητά του να περπατά.

Ο 44χρονος ηθοποιός διηγήθηκε σε εκπομπή του CBS πώς μια μέρα «χτυπήθηκε» ξαφνικά από την ασθένεια, η οποία πιστεύεται ότι είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Ξύπνησα μια μέρα και είχα προβλήματα όρασης [και] δεν μπορούσα να δω», είπε ο ηθοποιός, στον δρ. Agus, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γιατρούς και βιοϊατρικούς ερευνητές στον κόσμο.

«Μου πείραξε την ακοή, η οποία επηρέασε την ισορροπία μου και δεν μπορούσα να περπατήσω», αποκάλυψε ο Κούτσερ. «Είχα αγγειίτιδα – την οποία γνωρίζετε πολύ καλά».

«Υπάρχει ένα στάνταρ που συνηθίζεις στη ζωή σου, όπως το να μπορείς να βλέπεις καθαρά», θυμάται ο Κούτσερ, περιγράφοντας πώς η ζωή του ταρακουνήθηκε προσωρινά από την ασθένεια. «Και ξαφνικά, δεν μπορείς να δεις».

Η σπάνια ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία

Η ασθένεια, η οποία επηρεάζει λιγότερους από 200.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, εξαφανίστηκε τελικά, αλλά όχι πριν τον καθηλώσει στο κρεβάτι για σχεδόν ένα χρόνο.

Ο Κούτσερ πρόσθεσε ότι είχε μια «σούπερ σπάνια μορφή» της νόσου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις περνά μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες μόλις γίνουν αισθητά τα πρώτα συμπτώματα.

Είπε ότι νιώθει τυχερός που ζει και ήθελε πίσω τη ζωή του. Δεν άφησε την ασθένεια να τον ρίξει και μάλιστα έτρεξε στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τον περασμένο μήνα.

Το κακό είναι ότι η ασθένεια συχνά δεν εντοπίζεται λόγω της μη περιγραφικής φύσης των αρχικών συμπτωμάτων της – που περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και απώλεια βάρους – τα οποία συχνά ισχύουν για πολλές ασθένειες που οι γιατροί δεν υποψιάζονται αμέσως.

Η αγγειίτιδα η οποία επιτίθεται σε φλέβες, αρτηρίες και μικρά τριχοειδή αγγεία, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Οι θάνατοι συμβαίνουν όταν η φλεγμονή στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζει τη ροή του αίματος προκαλώντας βλάβες στα όργανα ή δημιουργώντας ανευρύσματα.

Εάν το ανεύρυσμα σκάσει, μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και να οδηγήσει σε θάνατο.

Στη συνέχεια, μοιράστηκε μια συγκινητική στιγμή με τον δίδυμο αδερφό του, Μάικλ, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς σε ηλικία 13 ετών.

Ο Κούτσερ είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μίλα Κούνις και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ