Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Η Τουρκία βγάζει 87 πλοία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Παρά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών η Τουρκία ανεβάζει και πάλι την ένταση με μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση σε Αιγαίο και Μεσόγειο. 

Την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για την περίοδο στις 25 Φεβρουαρίου με 7 Μαρτίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Άγκυρα, την ώρα που η Αθήνα περιμένει απάντηση για την συνέχεια των διερευνητικών επαφών. 

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου την ώρα που οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις φραστικές επιθέσεις τους στην Ελλάδα και ενώ το ωκεανογραφικό Τσεσμέ «σουλατσάρει» σε διεθνή ύδατα στο κεντρικό Αιγαίο. 

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη που έδωσε το ρεπορτάζ στο ΣΚΑΙ η Άγκυρα θα βγάλει 87 πολεμικά πλοία, 27 αεροσκάφη F-16 και F-4, ελικόπτερα, drone ενώ θα συμμετέχουν και ειδικές δυνάμεις. 

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος έχει ξεσηκωθεί εναντίον της χώρας μας, με αφορμή την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο. Μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ που θα μεταφέρουν ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοσέλιδο της Yeni Safak αναφέρει «Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;», ενώ η Hurriyet κυκλοφορεί με δημοσίευμα «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη». 

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος χθες τη Σμύρνη έβαλε στο στόχαστρό του τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τονίζοντας ότι λένε ψέματα. Πρόσθεσε δε ότι για το προσφυγικό η Ε.Ε δεν έδωσε λεφτά στην Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην οποία έδωσε 3 δισ. ευρώ. 

«Η Ε.Ε για 100.000 πρόσφυγες δίνει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, όμως για τους 4 εκατ. πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία δεν κάνει κάτι. Όταν συναντιόμαστε και μιλάμε μαζί, λένε συνέχεια ψέματα, ψέματα, ψέματα. Μας λένε τόσα δώσαμε, αυτά κάναμε. Που τα δώσατε; Δε στείλατε όλο το ποσό των 6 δισ. ευρώ που μας είχατε υποσχεθεί με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», σημείωσε ο Ερντογάν. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ