Άρση πατέντας εμβολίων: Σε γραμμή Μέρκελ και η φον ντερ Λάιεν

Σε διαφορετικός μήκος κύματος οι σημερινές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για το ζήτημα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια, μετά τη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στη «γραμμή» της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε ό,τι αφορά τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19 προσχωρεί, τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εμφανίστηκαν ανοιχτοί στη σχετική συζήτηση που «άνοιξαν» οι ΗΠΑ, στις πρώτες αντιδράσεις τους.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε απόψε τις ΗΠΑ – και άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια για τον κορονοϊό – να εξάγουν την παραγωγή τους, όπως κάνει και η Ε.Ε., αντί να συζητούν για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα σκευάσματα αυτά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των «27» στο Πόρτο, δήλωσε, δε, ότι οι συζητήσεις για την άρση αυτήν δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσε αμέσως την κατάσταση, πρόσθεσε η ίδια.

Και κατά τις δηλώσεις εκπροσώπου της Άγγελα Μέρκελ την Πέμπτη, η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 θα είχε «σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή», ενώ «κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα». «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ξεκαθάρισε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Πριν το γερμανικό «nein», ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφέρει χθες ότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», λόγος για τον οποίο «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ