Αρκούδα στον Άρη: Τι κάνει εκεί ο…. Πάντινγκτον;

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει μια δορυφορική φωτογραφία από τον Άρη, που δείχνει κάτι που θυμίζει πρόσωπο αρκούδας στην επιφάνειά του! Τη φωτογραφία έδωσαν στη δημοσιότητα ερευνητές της NASA και ελήφθη από απόσταση 251 χλμ. από την επιφάνεια του Άρη στις 12 Δεκεμβρίου του 2022 από την κάμερα HiRISE ( High-Resolution Imaging Science Experiment) του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά θυμίζουν λίγο πρόσωπο αρκούδας; Τι είναι στην πραγματικότητα;», ρώτησε ο λογαριασμός HiRISE στο Twitter. Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δώσουν σαφή απάντηση για τη φύση του γεωλογικού σχηματισμού, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που έχει επιφορτιστεί με τον χειρισμό της κάμερας, είπε ότι το πρόσωπο της αρκούδας που κοιτάζει τα άστρα από την επιφάνεια του Άρη, πιθανώς είναι φτιαγμένο από κρατήρες και μια κυκλικού σχήματος ρωγμή.

Η ομάδα έγραψε ότι η μύτη της αρκούδας είναι ένας «λόφος με δομή κατάρρευσης σε σχήμα V» και τα μάτια της είναι φτιαγμένα από δύο κρατήρες. Το κεφάλι της αρκούδας είναι «ένα κυκλικό μοτίβο ρωγμής», που μπορεί να έχει σχηματιστεί από μια απόθεση λάβας ή λάσπης πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί που είδαν την φωτογραφία είπαν ότι μοιάζει πολύ στο διάσημο αρκούδο της παιδικής λογοτεχνίας Πάντιγκτον, ή ίσως με ένα Angry Bird.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι βλέπουν συχνά πρόσωπα σε αντικείμενα ως αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται παρειδωλία, κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο. Λόγω συγκεκριμένων διεργασιών του εγκεφάλου προσπαθούν δηλαδή να βρουν νόημα ή ένα μοτίβο εκεί όπου δεν υπάρχει. Ακόμη και η θέαση του προσώπου του «ανθρώπου στο φεγγάρι» προκαλείται από παρειδωλία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ