Αντόνιο Γκουτέρες: Φόρο αλληλεγγύης σε όσους επωφελήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει να επιβληθεί νέος φόρος στους πλούσιους που έβγαλαν κέρδη εν μέσω πανδημίας, καθώς υπολογίζεται πως κέρδισαν περίπου 5 τρισ. δολάρια.

Νέος φόρος αλληλεγγύης πρέπει να εφαρμοστεί σε όσους πλούσιους επωφελήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τις κυβερνήσεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο σε μια προσπάθεια μείωσης της ακραίας ανισότητας, ενώ υπολογίζεται ότι οι πλούσιοι αύξησαν την περιουσία τους την περασμένη χρονιά περίπου 5 τρισ. δολάρια.

«Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι χρήματα πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές λένε ότι υπήρξε μια αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη τον περασμένο χρόνο», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες», επισήμανε.

Επίσης, επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών (G20) και οι μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις θα πρέπει να παρατείνουν την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους το 2022 και να την επεκτείνουν προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

«Όμως, πρέπει να πάμε πέραν της ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους με στόχο να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους, τις διεθνείς κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».

Στη συνέχεια, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση τα εμβόλια κατά της Covid-19 να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.

«Το να προωθήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια απάντηση και ανάκαμψη από την πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα», τόνισε.

«Μόλις 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των εμβολιασμών παγκοσμίως».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ