Αντιδράσεις Κίνας για επίσκεψη ΜακΚάρθι στην Ταϊλάνδη

Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην υποτιθέμενη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την είδηση ότι ο Μακάρθι σχεδιάζει να επισκεφθεί το νησί, το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη κυριαρχίας με την Κίνα, και ότι το υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται γι’ αυτό.

Αναφέροντας ότι η Κίνα είναι αντίθετη στις επίσημες επαφές μεταξύ χωρών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την περιοχή της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ο εκπρόσωπος Μάο δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα τηρήσουν την αρχή της «μίας Κίνας» και τις τρεις κοινές δηλώσεις [που αποτελούν τη βάση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και θα αποφύγουν βήματα που θα βλάψουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Το μέσο ενημέρωσης «Punchbowl News» με έδρα την Ουάσιγκτον, γνωστό για τις ειδήσεις του σχετικά με τις εξελίξεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, υποστήριξε σε δημοσίευμα της 23ης Ιανουαρίου ότι ο Μακάρθι σχεδίαζε επίσκεψη φέτος και ότι το Υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται γι’ αυτό.

Το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε «αξιωματούχο που εμπλέκεται άμεσα στις προετοιμασίες», αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «αναμένουν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη».

Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νάνσι Πελόζι του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου. Ο Μακάρθι εξελέγη μετά από 15 γύρους ψηφοφορίας και ορκίστηκε στις 7 Ιανουαρίου.

Εκτιμάται ότι η πιθανή επίσκεψη του Μακάρθι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί τον Αύγουστο του 2022.

Δίνοντας έμφαση στην αρχή της «μίας Κίνας», το Πεκίνο αντιτίθεται στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητων διπλωματικών σχέσεων της Ταϊβάν με τις χώρες του κόσμου, στην εκπροσώπησή της στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και απαιτεί από τις χώρες που την αναγνωρίζουν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ