Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη Γερμανία-Ποια κυβέρνηση είναι πιθανότερη

Ο Σολτς θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τρικομματικό συνασπισμό με Πράσινους και Φιλελεύθερους. Δεν αποκλείεται όμως ακόμα και νέα προσφυγή στις κάλπες. Συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών, επιβράβευση Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων.

Το παραπάνω προεκλογικό ερώτημα που κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες τίθεται την επόμενη μέρα των Εκλογών με μεγαλύτερη έμφαση.

Αν δεν ανατραπούν τα έως τώρα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Σολτς προηγούνται κατά περίπου 1,5% από τους Χριστιανοδημοκράτες του Λάσετ, ενώ η Αριστερά (Linke) βρίσκεται οριακά με ποσοστό 4,9% εκτός της Ομοσπονδιακής Βουλής Μπούντεσταγκ καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο του 5%.

Με υπόθεση εργασίας ότι τα παραπάνω εκλογικά δεδομένα δεν θα ανατραπούν είναι αυτονόητο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και ο Σολτς θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Οι Φιλελεύθεροι οι οποίοι μέχρι το 1998 ήσαν ένα κεντρώο κόμμα μπαλαντέρ ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι πλέον ένα σκληρό συντηρητικό κόμμα στα δεξιά της CDU-CSU, με άκαμπτη εθνική περιχαράκωση σε μια σειρά από θέματα, από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέχρι την μετανάστευση.

Να θυμήσουμε ότι το 2017 ενώ οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει στον σχηματισμό Τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Μέρκελ με την συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών , των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων ο ηγέτης των τελευταίων Λίντνερ τορπίλισε αιφνιδιαστικά την συμφωνία.

Τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Ούτε ο τρικομματικός συνασπισμός Φωτεινός Σηματοδότης Κόκκινο, Πράσινο Κόκκινο δηλαδή Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, ούτε ο συνασπισμός Τζαμάικα Μαύρο, Πράσινο και Κίτρινο δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, ούτε καν μια τέταρτη μετά την ενοποίηση κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, χωρίς ακόμη να αποκλείεται μια ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Μεταξύ της μετεκλογικής αριθμητικής που διασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και του σεβασμού της λαϊκής βούλησης για την οποία υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, η Γερμανία βυθίζεται σε μια εσωστρέφεια που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα λήξει τα Χριστούγεννα η στις αρχές του 2022.

Σε όλη την παραπάνω σύγχυση και αβεβαιότητα υπάρχουν δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως η επιβράβευση του εκλογικού σώματος στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους και η ταυτόχρονη αποδοκιμασία των Χριστιανοδημοκρατών.

Περίεργη εκλογική μάχη όπου ταυτόχρονα με το πρωτοφανές ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον ξετυλίχθηκε μια προεκλογική εκστρατεία απόλυτα εσωστρεφής όπου απουσίαζαν εκκωφαντικά οι αναφορές σε θέματα ευρωπαϊκής και εσωτερικής πολιτικής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ