Αλβανία: Βίαια επεισόδια στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος από οπαδούς του Μπερίσα

Μετά από αρκετές ώρες έντασης το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε βοήθεια από την Κρατική Αστυνομία. Οι αρχές επιβολής του νόμου διέλυσαν το πλήθος με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα στα Τίρανα της Αλβανίας το Σάββατο μπροστά από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, όταν οπαδοί του πρώην Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα εισέβαλλαν στα γραφεία του κόμματος.

Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος σχημάτισε μια ομάδα σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον αρχηγό του κόμματος Λουλζίμ Μπάσα από το αξίωμα, κατηγορώντας τον ότι είναι “όμηρος” του πρωθυπουργού Έντι Ράμα του αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες, με την κατάσταση να κλιμακώνεται όταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, πετώντας πέτρες και αντικείμενα στα κεντρικά γραφεία της γαλάζιας παράταξης.

Οι υποστηρικτές του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) Λουλζίμ Μπάσα απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ ο Μπάσα και οι βουλευτές του ΔΚ πραγματοποιούσαν συνάντηση εντός των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

Οι οπαδοί του Σαλί Μπερίσα κατάφεραν να σπάσουν τις πόρτες της γαλάζιας παράταξης.

Μετά από αρκετές ώρες έντασης το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε βοήθεια από την Κρατική Αστυνομία. Οι αρχές επιβολής του νόμου διέλυσαν το πλήθος με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Με ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε το Σάββατο ότι «οι σημερινές πράξεις βίας κατά του Δημοκρατικού Κόμματος σηματοδοτούν την οριστική απομόνωση του Σαλί Μπερίσα και την επαίσχυντη αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή».

Επιπρόσθετα το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «δυστυχώς ο Σαλί Μπερίσα κατέληξε, το ίδιο με τον Έντι Ράμα της 21ηςΙανουαρίου! Με μια χούφτα κόσμο θέλει να πάρει το Δημοκρατικό Κόμμα με το ζόρι για να το μετατρέψει σε καταφύγιο, όπου θα στεγάσει τον εαυτό του και την οικογένειά του ενάντια στα συμφέροντα των Δημοκρατικών και των Αλβανών».

«Υπάρχουν καλά νέα σε αυτή την καταστροφή για τον Σαλί Μπερίσα: Τον εγκατέλειψαν οι Δημοκρατικοί. Υπάρχουν λιγότεροι από 800 μισθοφόροι στο διοικητήριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που ασκούν βία σε αυτή την επαίσχυντη απόπειρα κατά των Δημοκρατικών».

Μετά την επίσημη τοποθέτηση, το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε λίγα λεπτά αργότερα καθώς υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού προσπαθούσαν να ανοίξουν τις θωρακισμένες πόρτες του κτιρίου ότι «ο Σαλί Μπερίσα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων Δημοκρατικών με πράξεις βίας σήμερα! Σε μια άνευ προηγουμένου πράξη, οι μισθοφόροι υπό τις διαταγές του επιτίθενται στο κτίριο του Δημοκρατικού Κόμματος, θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τις ζωές των κορυφαίων ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος στο κέντρο και τις περιφέρειες, καθώς και δεκάδες άλλους Δημοκρατικούς».

«Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει από τα όργανα επιβολής του νόμου! Καλούμε τους θεσμούς να παρέμβουν για να αποφευχθούν τα θύματα της βίας του Σαλί Μπερίσα μεταξύ των Δημοκρατικών», τονίζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ αντέδρασε το Σάββατο σχετικά με τη διαμαρτυρία που κάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα μπροστά από την έδρα του PD. Στην ανάρτηση της, η πρέσβειρα Κιμ κάλεσε τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας να απορρίψουν τη βία και να διατηρήσουν την ηρεμία.”

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος και τη χρήση βίας από τους διαδηλωτές. Καλούμε τους διοργανωτές των διαδηλώσεων να απορρίψουν τη βία και να επιδείξουν ψυχραιμία. Όσοι υποκινούν τη βία ή υπονομεύουν το κράτος δικαίου θα λογοδοτήσουν», έγραψε στο Twitter η Κιμ.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα κάλεσε όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για βία στην πολιτική. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται με τάξη και ειρήνη και να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Για την ΕΕ, ο δρόμος της ένταξης της Αλβανίας χρειάζεται μια σταθερή αντιπολίτευση που θα συμβάλει στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του αλβανικού λαού, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου επιθυμεί να δει την Αλβανία στην ΕΕ», αναφέρει η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

https://twitter.com/hardydavid111/status/1479843674762760193/photo/4

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ