Κομισιόν: 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα

Ισχυρή οικονομική ένεση με στόχο τη δημοσιονομική τόνωση του ευρωπαϊκού μπλοκ στην μετά-κορονοϊό εποχή αναμένεται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πακέτο στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 500 εξ αυτών θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα 250 δισ. θα δοθούν σε δάνεια.

Αυτό αποκάλυψαν τα ξένα δίκτυα “Bloomberg” και “Reuters”, με την επιβεβαίωση να έρχεται δια στόματος Πάολο Τζεντιλόνι, με τον Ευρωαίο Επίτροπο να γνωστοποιεί το ταμείο ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις με βάση την πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν εντός της ημέρας, ποσό που αναλογεί στο 12,5 % του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα η Ελλάδα να λάβει εκτός από τα 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτελώντας το κεντρικό σημείο αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ενίσχυση του τομέα Υγείας άλλων χωρών της Ευρώπης.

Προϋπολογισμός 1,1 τρισεκατομμυρίων για την περίοδο 2021-27

Παράλληλα, μεταξύ των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός της ημέρας, θα προταθεί και ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27. Αυτός αναμένεται να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, συνοδεύοντας το νέο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια σε κράτη μέλη.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, είπε σχετικά ότι πρόκειται για ένα “ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση“.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ