Ζαούτης: Το «έξω» έχει χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το «μέσα»

Για τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους σε σχέση με αυτούς σε εσωτερικού χώρο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, Θεοκλής Ζαούτης. Τι είπε για το Πάσχα.

Για τα φαινόμενα συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους, τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού και το σενάριο της άρσης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις αναφέρθηκε, μιλώντας στον Realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Θεοκλής Ζαούτης,

«Την επιδημιολογική κατάσταση την βλέπουμε και την ακούμε καθημερινά στις συζητήσεις. Πρώτον, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι η συνέπεια των κρουσμάτων που βλέπαμε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυτό που βλέπουμε όλοι στις πλατείες αντιπροσωπεύει την κούραση και την πίεση του κόσμου και μια ανάγκη να πάρει ανάσα. Θεωρούμε όλοι πως σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και πρέπει να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία γιατί ακόμα το σύστημα υγείας πιέζεται», είπε αρχικά ο κ. Ζαούτης και συνέχισε: «Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για ποιο συγκεκριμένο κομμάτι από αυτά θα ανοίξει, εστίαση ή μπαρ κτλ, θα σας πω τι γνωρίζουμε επιστημονικά. Γνωρίζουμε ότι το έξω σε σχέση με το μέσα έχει χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Επίσης ότι ο πολύς κόσμος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης από εκεί που δεν υπάρχει πολύς κόσμος και συνωστισμός. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αν μπορεί κάτι να λειτουργήσει που είναι έξω χωρίς συνωστισμό αυτό θα είχε τον λιγότερο κίνδυνο. Μέσα με πολύ συνωστισμό είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα ανοίξουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά στο Πάσχα, είπε πως θα δει τα δεδομένα των επόμενων ημερών, ώστε να καταλήξει η επιτροπή στην εισήγησή της για το Πάσχα.

«Κατανοητή η άποψη να βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους του χωριού, από την άλλη θα φύγει πολύς κόσμος από κόκκινες ζώνες ή στο βαθύ κόκκινο και μην ξεχνάμε ότι τα νούμερα δεν περιέχουν τους ασυμπτωματικούς. Το να φύγουν και να πάνε σε πράσινα χωριά ή πράσινα νησιά εμπεριέχει κίνδυνο» τόνισε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ