Υπόθεση Μπεκατώρου εξελίξεις: Μιλούν κι άλλες αθλήτριες, “βόμβες” Κακλαμανάκη για βία και ομερτά

Βία, ομερτά, σεξουαλική κακοποίηση. Μία μία έρχονται στο προσκήνιο οι σοκαριστικές καταγγελίες για τον χώρο του αθλητισμού, όπου πολλά νέα κορίτσια γεμάτα όνειρα και πάθος για ζωή, έπεφταν θύματα κατάχρησης εξουσίας και άσκησης βίας. Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας έκανε και άλλες αθλήτριες να “σπάσουν” και να μιλήσουν, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στηρίζει την αθλήτρια και καλεί τα θύματα να μιλήσουν, τώρα. Την ίδια ώρα, έρχονται στο προσκήνιο οι καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, κατά του παράγοντα τον οποίο κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση η Σοφία Μπεκατώρου, στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος καθώς είχε δεχθεί φραστική επίθεση σε συνάντηση της ολυμπιακής ομάδας, η οποία είχε ως θέμα την Ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά και οι αιχμές του Κακλαμάνάκη κατά της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας συνολικά.

Οι καταγγελίες Κακλαμανάκη μάλιστα έφτασαν και στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πριν ένα χρόνο περίπου. Τα όσα δηλώνει ο Νίκος Κακλαμανάκης, που έχει έρθει σε ρήξη πολλές φορές με την διοίκηση της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας, προκαλούν σοκ. «Ηταν διαχρονικά γνωστό ότι στους κόλπους της ομοσπονδίας, υπήρχε κατάχρηση εξουσίας, άσκηση βίας και καταστρατήγηση των νομίμων δικαιωμάτων», ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο χρυσός Oλυμπιονίκης.

Ο Κακλαμανάκης υπογράμμισε επιπροσθέτως πως συνολικά έχει καταθέσει 130 σελίδες, για όλα όσα έχει δει στον χώρο του, «τα στοιχεία που έχουμε είναι επαρκέστατα αναφορικά με την κατάχρηση εξουσίας από την ομοσπονδία» και συμπλήρωσε: «Με θλίβει απεριόριστα βέβαια αυτό που έχει βιώσει η συναθλήτρια μου», σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Μάλιστα τόνισε πως ο ίδιος άντλησε δύναμη από τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας.

Νίκος Κακλαμανάκης

Είδα πράγματα που δεν έπρεπε

«Προσωπικά 33 χρόνια τα βιώνω αυτά. Ψυχικά και συναισθηματικά να με κακοποιούν ανά πάσα στιγμή. Είδα πράγματα που δεν έπρεπε, τα έχω καταθέσει στον εισαγγελέα», πρόσθεσε τονίζοντας πως η παθογένεια εντός της ομοσπονδίας δεν περιορίζεται στην σεξουαλική κακοποίηση της κα Μπεκατώρου. «Δεν έχουμε δει δυστυχώς ακόμα τίποτα» ανέφερε γνωστοποιώντας πως θα δημοσιοποιηθεί άμεσα φιλμ με στοιχεία και μαρτυρίες αθλητών για όσα έχουν συμβεί στην Ομοσπονδία.

Υπόθεση Μπεκατώρου: Ποιον κατήγγειλε η αθλήτρια

Ολα άρχισαν από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα υπέστη από στέλεχος της ιστιοπλοΐας το 1998. Η σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο μίλησε ανοιχτά κατά τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, και φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για μία σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού. Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε επίσης γνωστό πως η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, καθώς η Ομοσπονδία ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του. Ο Αδαμόπουλος, μόλις δημοσιοποιήθηκε το όνομά του, έκανε δήλωση ζητώντας να μην τον καταδικάζουν χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογενείας μου και εμένα προσωπικά».

Σοφία Μπεκατώρου

Υπόθεση Μπεκατώρου: Παρέμβαση Κούγια

“Εγκληματικές προσωπικότητες” όσοι προπονητές “βιάζουν την ψυχή αγοριών και κοριτσιών.. και βεβηλώνουν το σώμα τους” όμως “επικίνδυνο για την κοινωνία και για την Δημοκρατία να προδικάζεται και να διαπομπεύεται ένα συμπολίτης μας χωρίς να έχει αποδειχθεί ακόμη το παραμικρό” αναφέρει σε προσωπική ανακοίνωση του με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας στην ανακοίνωση του με την οποία εκφράζει την εκτίμηση και τον σεβασμό του στην Ολυμπιονίκη, χαρακτηρίζει “νομική βαρβαρότητα” όσα ακολούθησαν της δημοσιοποίησης του καταγγελλόμενου ως θύτη στην υπόθεση της κ. Μπεκατώρου, κάνοντας λόγο για “διαπόμπευση του” από τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ καταφέρεται κατά των αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δικαστών που δεν εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτήν την διαδικασία, με την δημοσιοποίηση του ονόματος και φωτογραφιών του καταγγελλόμενου παράγοντα.

Υπόθεση Μπεκατώρου: Η συγκλονιστική καταγγελία

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Σοφία Μπεκατώρου

Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων.Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου.

Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων η Σοφία Μπεκατώρου στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Άνοιξαν στόματα

Η κατάθεση ψυχής της σημαιοφόρου της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, παρότρυνε κι άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες ενώ ξεσήκωσε θύελλα συμπαράστασης από πολιτικούς και προσωπικότητες αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στις αθλήτριες που εξομολογήθηκαν τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες είναι η πολίστρια Μάνια Μπικόφ , η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου, η επίσης ιστιοπλόος Μαρίνα Ψυχογιού, αλλά και η ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη.

Υπόθεση Μπεκατώρου: Παρέμβαση εισαγγελέα

Μπορεί η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου να πάει πίσω στο 1998, ωστόσο σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου μετά τις καταγγελίες αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για το τι ακριβώς έγινε. Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας η Σοφία Μπεκατώρου θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Δικηγόροι Μπεκατώρου: Η υπόθεση φωτίζει έναν αθέατο κόσμο που καταστρέφει νέους ανθρώπους

Σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου που κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική κακοποίησή της, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο αλλά και αλυσιδωτές παραιτήσεις στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία προανήγγειλαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ειδικότερα, οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου που ανέλαβαν την εκπροσώπηση της Ολυμπιονίκη σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Αναλάβαμε με αίσθημα ευθύνης την εκπροσώπηση της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου στα βήματα που θα ακολουθήσουν τη θαρραλέα, δημόσια καταγγελία της για τον βιασμό που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα του αθλητισμού. Η υπόθεση της Σοφίας φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας.

Η απόφαση της Σοφίας να μιλήσει δημόσια συγκροτεί υπόδειγμα και παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που υπέστη κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής ενώ αγωνιζόταν για το όνειρό του και για τη ζωή του, στον αθλητισμό και αλλού. Και ως τέτοιο υπόδειγμα, θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από αύριο θα πραγματοποιήσουμε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες Αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Σοφίας Μπεκατώρου

Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου, Ζωή Κωνσταντοπούλου»

Σοφία Μπεκατώρου

Στην ΠτΔ η Μπεκατώρου σήμερα

Σήμερα, η ολυμπιονίκης θα γίνει δεκτή από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο προεδρικό Μέγαρο, στις 2 το μεσημέρι. Να τονιστεί ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ολυμπιονίκη, δηλώνοντας ότι βρίσκεται δίπλα της, ενώ με μήνυμα που ανάρτησε στα social media έκανε λόγο για «μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας». «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη «δύναμη ψυχής» της Σοφίας Μπεκατώρου ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την στήριξή του στην Σοφία Μπεκατώρου τονίζοντας πως δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά».

Υπόθεση Μπεκατώρου: Παραιτήσεις στην ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας

Πέρα από τον φερόμενο δράστη της καταγγελίας κακοποίησης στην Σοφία Μπεκατώρου ο οποίος έπειτα από αίτημα της ΕΙΟ υπέβαλε την παραίτησή του, οι αποκαλύψεις έφεραν κι άλλες αποχωρήσεις στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Από το Δ.Σ. παραιτήθηκαν ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χριστόπουλος, αμφότεροι μέλη της διοίκησης. Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα βγουν κι άλλες Σοφίες» μιλώντας στην ιστοσελίδα Sport24.gr. Η δική μου παραίτηση ήταν θέμα ηθικού χρέους. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές οποιοσδήποτε έχει πρέπει να παίρνει θέση.

Δεν γίνεται μία ομοσπονδία να βγάζει ένα δελτίο τύπου και να στέκεται στο χρόνο και να αναφέρεται στις καταγγελίες ως “δυσάρεστο περιστατικό”. Πρέπει να συγκαλέσει άμεσα πειθαρχικά όργανα. Σε τέτοια θέματα είμαι ξεκάθαρος και δεν υπάρχει έκπτωση. Ξέρετε στο δικό μας το άθλημα έχουμε παιδιά από έξι χρονών. Τι θα πούμε σε αυτά τα παιδιά;» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι θα βγουν και άλλες Σοφίες και πρέπει να βγουν και άλλες Σοφίες για να μην υπάρχει καμία τέτοια σκιά στον αθλητισμό».

Παράλληλα, η επιτροπή ανοικτής θαλάσσης ανακοίνωσε πως παραιτείται σε ανακοίνωσή της καθώς ενοχλήθηκαν από την στάση της ΕΙΟ σχετικά με την ανακοίνωσή της όταν βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση της Μπεκατώρου. Οι καταγγελίες για την ομοσπονδία πληθαίνουν, την ώρα που οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος, παγώνει τις δωρεές που έδινε τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας την ΕΙΟ. Την ίδια στιγμή, αθλητές της ιστιοπλοΐας, όπως οι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, ζητούν την άμεση παραίτηση όλου του Δ.Σ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ