Η υποκρισία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Υπάρχουν τρόποι να εφαρμοστεί ο νόμος Θεοδωρικάκου, που κάθε άλλο παρά ανεφάρμοστος είναι!

Περισσεύει από την κυβέρνηση η υποκρισία για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Η στήλη άφησε να περάσει λίγος χρόνος από την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, ώστε με ψυχραιμία να τοποθετηθεί στο θέμα.

Είναι σαφές πως το μέγαρο Μαξίμου αξιοποίησε μια λανθασμένη δήλωση της Θεοδώρας Τζάγκρη ώστε να παίξει εκ νέου με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού και να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση γνώριζε, άλλωστε, πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αλλαγή του νόμου , όπως γνώριζε πως δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουν όσοι έχουν ή μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια και ζουν μονίμως στο εξωτερικό, ένα νέο δηλαδή εκλογικό σώμα κάποιων εκατομμυρίων, η ψήφος του οποίου δεν θα είχε καμία συνέπεια, θετική ή αρνητική για το ίδιο! Μόνο τυχαίο δεν είναι δε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει στη Βουλή για το θέμα, αφήνοντας την υπεράσπισή του αποκλειστικά στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη!

Χαρακτηριστικό είναι πως με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία, καμία άλλη χώρα δεν προβλέπει να ψηφίζουν όλοι όσοι διαμένουν στο εξωτερικό. Στη Γερμανία, πχ, δεν μπορεί να ψηφίσει όποιος μετά τα 14 του χρόνια μένει στο εξωτερικό τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς να έχει ζήσει στη χώρα για τρεις τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες! Δεν μπορεί, επίσης, να είναι υποψήφιος κανείς μόνιμος κάτοικος εκτός Γερμανίας-ακριβώς επειδή η ψήφος του καθενός θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στη ζωή του και γιατί θα πρέπει να έχει ζήσει και να γνωρίζει τις συνθήκες της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε χαρακτηρίσει περίπου ανεφάρμοστο το νόμο Θεοδωρικάκου! Το βέβαιο είναι ότι με αυτόν τον νόμο, χάρη στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, μπορεί να ψηφίσουν όλοι οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό την εποχή των μνημονίων, που είναι μέχρι τριάντα χρονών, περίπου 150.000 ψηφοφόροι!

Όλοι έχουν ΑΦΜ στη χώρα, όλοι έχουν ζήσει στα 35 τελευταία χρόνια 2 χρόνια στην Ελλάδα και για όλους υπάρχει ένας εύκολος τρόπος εξακρίβωσης. Η στήλη γνωρίζει ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη να ψηφιοποιηθούν τα ενδεικτικά γυμνασίων, τα απολυτήρια γυμνασίων, λυκείων και πανεπιστημίων, αλλά και τα απολυτήρια στρατού, γεγονός που θα επέτρεπε αυτομάτως να φανεί αν κάποιος έχει ζήσει στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια και, αυτομάτως, να μπορεί να ψηφίζει στον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό. Είχε επίσης προβλεφθεί κονδύλι 3.000.000 ευρώ για μια ενημερωτική καμπάνια στα μέσα του εξωτερικού, ποσό που θα αξιοποιήσει προφανώς (ελπίζουμε μ αντικειμενικούς όρους και όχι με κομματικούς και πελατειακούς) η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι νέοι που μένουν στο εξωτερικό θα πρέπει όντως να διευκολυνθούν να ψηφίσουν στον τόπο που ζουν, όπως βεβαίως και να επιστρέψουν στην πατρίδα-γεγονός που προϋποθέτει να διαμορφωθούν άλλες συνθήκες εργασίας από αυτές που διαμορφώνει η κυβέρνηση…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ