Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Ελλάδα: Για όσους υπηρετούν στις ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Ελλάδα: Κύμα αντιδράσεων μετά την διαταγή του ΠΣ

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων όσων υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών. Μάλιστα, σύμφωνα με την διαταγή, όποιοι αρνηθούν και δεν εμβολιαστούν, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες. Θα δρομολογείται η αντικατάσταση τους στις εν λόγω υπηρεσίες από άλλους του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Δημήτρη Φρέσκου. Δίνεται η προθεσμία έως τις 11 Ιουνίου να εμβολιαστούν και τρεις ημέρες περιθώριο, δηλαδή μέχρι τις 21 του μήνα, να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους.

Οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες, καθώς τίθεται για πρώτη φορά το ζήτημα της επιβολή εμβολιασμού ως προϋπόθεση εργασίας. Ακόμα αναπάντητο μένει το τι θα συμβεί με όσους αρνηθούν να το κάνουν, αφού πρόκειται για άνδρες με ειδική εκπάιδευση. Από την πλευρά του, το αρχηγείο κάνει λόγο για μια απόφαση προς θετική κατεύθυνση που έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η ΕΜΑΚ υπάγεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συνδράμει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τον εμβολιασμό να αποτελεί στοιχείο εξασφάλισης αδιάληπτης επιχειρησιακής λειτουργίας. Ξεκαθαρίζεται πως όσοι για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν απομακρύνονται από το σώμα απλά μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες.

eggrafo emak

Άρση lockdown – Ανησυχία για πισωγυρίσματα: Στο μικροσκόπιο των αρχών το κέντρο της Αθήνας

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για τυχόν πισωγύρισμα με αφορμή τα φαινόμενα «χαλάρωσης» που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.  Ήδη τα μηνύματα του Μαξίμου, με βασικότερο αυτό του πρωθυπουργού – αλλά και του Σωτήρη Τσιόδρα – αποτυπώνουν τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ελλιπής, σε πολλές περιπτώσεις, τήρηση των μέτρων. Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) που βεβαιώθηκαν 781 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 συλλήψεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση σε επιχειρησιακό σχέδιο έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η μη χρήση μάσκας από αρκετούς πολίτες, ενώ στο «ραντάρ» των αρχών βρίσκονται ακόμη περιστατικά επιχειρήσεων που κάνουν χρήση και των εσωτερικών χώρων, αλλά και περιστατικά μη τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, εντατικούς ελέγχους της αστυνομίας ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες έως την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και διακριτικές παρεμβάσεις για περιστατικά μη χρήσης μάσκας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ