Υποχρεωτικός εμβολιασμός Ελλάδα: Αλλάζει τα σχέδια η μετάλλαξη Δέλτα – Σύγχυση στην εστίαση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός Ελλάδα: Προς παράταση το άνοιγμα των κλειστών χώρων στην εστίαση

Η επέλαση της μετάλλαξης “Δ” αλλάζει και πάλι τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Πρώτο μέλημα είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων που αποτελεί την μοναδική “ασπίδα” απέναντι στην διασπορά του Covid που φαίνεται να παίρνει ξανά τον “ανήφορο”. Οι ειδικοί περιγράφουν με όποιον τρόπο μπορούν – ακόμη και μέσω… influencers- τον σημαντικό κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι και απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις σε όσους ακόμα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να πιέσει το σύστημα υγείας, αν και μέχρι στιγμής οι λεγόμενοι “σκληροί” δείκτες όπως οι είναι οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα των κλειστών χώρων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου πιθανότατα να παραταθεί για περίπου μία εβδομάδα. Με αυτό τρόπο οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ οι καταστηματάρχες αλλά και οι πολίτες θα έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν σωστότερα για την νέα εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία θα αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικό και των τεστ. “Είναι σαφές ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου και αναμένουμε νεότερες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί στο Open ο Στέλιος Πέτσας. Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν στους κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι λόγω της μετάλλαξης τύπου “Δ” ή θα υπάρξουν τελικά μεικτοί χώροι όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Ειδική σήμανση

Άλλωστε την τελική απόφαση θα την πάρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης οι οποίοι θα δηλώνουν στην Εργάνη τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν και ποιους θα δέχονται στο κατάστημα τους, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ έξω από κάθε μαγαζί θα υπάρχει ειδική σήμανση, διαφορετικά θα υπάρχει πρόστιμο 500 ευρώ. Παράλληλα μέσω του gov.gr οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ποιες επιχειρήσεις στην εστίαση τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και σε ποιες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός Ελλάδα: Μέσα στον Ιούλιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι ποινές όσων αρνηθούν. Στα τέλη Αυγούστου σειρά θα πάρουν οι υγειονομικοί, ενώ ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ισχύσει και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ήδη συζητείται να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τέταρτο κύμα πανδημίας που βρίσκεται ήδη στην χώρα μας, ενώ ήδη έχουν εισηγηθεί προς την κυβέρνηση δύο μέτρα. Το πρώτο αφορά την αυστηροποίηση των ελέγχων για τους ανεμβολίαστους που μετακινούνται με ΚΤΕΛ και τρένα προς την ηπειρωτική χώρα κάτι που ισχύει ήδη για τα νησιά. Η δεύτερη εισήγηση τους είναι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που συζητήθηκε ιδιαίτερα στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής. “Αν ληφθούν μέτρα αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα πριν υπάρξει σημαντική εξάπλωση της μετάλλαξης” δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την κατάργηση της μουσικής, την επιστροφή στην απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και τοπικά lockdown σε οποίες περιοχές κριθεί απαραίτητο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ