Υπέρ των προνομίων ο Τζανάκης: Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την υγεία

Ο Νίκος Τζανάκης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «προνόμια», ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμένοι θα συμμετέχουν εκ των πραγμάτων σε διαδικασίες που δεν θα μπορούν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Υπέρ των προνομίων, αν και απέφυγε να τα χαρακτηρίσει έτσι, σε όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στη δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν τη δημόσια υγεία» σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στις εικόνες που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου που δείχνουν πάρτι στα οποία συμμετέχει αρκετός κόσμος, είπε: «Είναι σα να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορονοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Επομένως πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τις συγκεντρώσεις ως αντιδράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.

Γι’ αυτό «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορονοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στη διαδικασία να οργανώνονται και με τη βοήθεια του πανεπιστημίου, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ακόμα, έκανε λόγο ότι εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2.800 κρούσματα ημερησίως.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα».

Τέλος, εκτίμησε ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ