Υιοθετήθηκε το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) υπό την   προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνου Αλεξανδρή κατά τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2020 υιοθέτησε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «η προστασία και η προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών συγκροτούν τις βασικές αρχές του Ελληνικού Συντάγματος. Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των ατόμων που ευρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς και στη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και στη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «το ζητούμενο μετά την υιοθέτηση του εν λόγου σχεδίου δράσης είναι η εφαρμογή των προτεινόμενων πολιτικών και η ανάπτυξη δέσμης θετικών δράσεων, που θα στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα είναι απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και σε κάθε διάκριση».

«Για το ΕΣΡΜ πρέπει να στηρίζονται όλες οι πτυχές της προσωπικότητας των πολιτών και να προάγεται η συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς επίσης να τυγχάνουν προστασίας στην έκφραση των ιδεών τους και  των προτιμήσεών τους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, την κοινωνική προέλευση, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του φύλου τους.

Το ΕΣΡΜ θα αναπτύξει κάθε αναγκαία δράση που θα ενισχύει τη δυναμική στήριξη των ελευθεριών όλων των πολιτών, όπως ακριβώς απαιτεί ο ρόλος του», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ