«Βροχή» τα λουκέτα σε παραδοσιακούς φούρνους στο Ηράκλειο – Επιστρέφουν τα τεφτέρια

«SOS» εκπέμπουν οι παραδοσιακοί φούρνοι στο Ηράκλειο, καθώς ήδη 20 από τους συνολικούς 160 έχουν ήδη βάλει λουκέτο (12,5%) και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι δεν θα κλείσουν κι άλλοι από όσους απέμειναν.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ekriti.gr, ο πρόεδρος των Αρτοποιών Βασίλης Δαφέρμος έκανε λόγο για μία πρωτοφανή στον κλάδο κρίση, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους αλλά και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.

Πόσο αυξήθηκαν τα έξοδα ενός φούρνου

«Στο δικό μου μαγαζί οι λογαριασμοί του ρεύματος σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, το πέλετ ανέβηκε 100%, και το πετρέλαιο 30%-40%. Για τις πρώτες ύλες, τι να πω: αλεύρι πάνω 80%, βούτυρα 50%, ηλιέλαιο 3 φορές πάνω. Και το παράδοξο είναι ότι θα περίμενε κανείς, εμείς που αγοράζουμε χονδρική να αγοράζουμε φθηνότερα, όμως αγοράζουμε πιο ακριβά! Επίσης σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι, καθώς τους ζητούνται υπέρογκα ενοίκια για τις επιχειρήσεις τους», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Δαφέρμος έκανε λόγο για μία τεχνητή ενεργειακή κρίση, η οποία οδηγεί, όπως είπε, τον κλάδο, στον αφανισμό.

Η αύξηση που έγινε στο ψωμί δεν έκανε τους αρτοποιούς πλουσιότερους. Έπρεπε να γίνει ίσα ίσα για να τα φέρουν βόλτα, την ώρα που η κίνηση έπεσε 25%. «Ο παραδοσιακός φούρνος είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είναι κάτι σαν θεσμός εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει για να τους σώσει», τόνισε ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Ξαναβγήκαν τα «τεφτέρια»

Ο κ. Δαφέρμος έκανε λόγο για μία δύσκολη καθημερινότητα στους παραδοσιακούς φούρνους, λέγοντας ότι τα τεφτέρια βγήκαν εδώ και καιρό και γεμίζουν. «Έχουμε πελάτες που τους γνωρίζουμε χρόνια. Όταν τους βλέπεις ότι δυσκολεύονται δεν μπορείς να μην τους δώσεις αυτό που ζητάνε, ακόμα κι αν ξέρεις ότι μπορεί να μην πάρεις τα χρήματά σου», είπε.

Τέλος, αναφορικά με τις δεδομένες αυξήσεις στις τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ο κ. Δαφέρμος, είπε ότι αυτές θα αποφασιστούν από τον κάθε επαγγελματία, ανάλογα με το κόστος για την παρασκευή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ