Βασιλακόπουλος: Το self test έχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, ξεκαθαρίζει πώς ένα αρνητικό self test δεν εξασφαλίζει σε τίποτα αυτόν που το έκανε, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα στο ακέραιο. 

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των self test εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στο Open το πρωί της Τρίτης επεσήμανε πώς το πιο αξιόπιστο test για τον κορονοϊό είναι το μοριακό, το PCR, λέγοντας πώς το self test «έχει πιθανότητα 40% με 50% να βγει ψευδώς αρνητικό» και άρα «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».  

«Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βασιλακόπουλος υπογραμμίζοντας πώς αντιθέτως «ένα θετικό self test έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι πράγματι θετικό».

Στην συνέχεια εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».

Εν τέλει, υπογράμμισε πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα. Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονoϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ