Βασιλακόπουλος: Δεν είναι σίγουρο ότι οι νέες μεταλλάξεις θα είναι και πιο αδύναμες

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που θα προκύψουν στο μέλλον, την τέταρτη δόση και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Όσο γίνεται μετάδοση, θα υπάρχουν συνεχώς μεταλλάξεις και θα βγαίνουν νέα στελέχη. Δεν είναι σίγουρο ότι κάθε φορά θα είναι πιο αδύναμα», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και εξήγησε: «δεν είναι γραμμική εξασθένηση του ιού, δηλαδή κάθε στέλεχος ντε και καλά να είναι πιο ελαφρύ». Ωστόσο, όπως ανέφερε «η πιθανότητα να γίνεται πιο νοσογόνο και θανατηφόρο είναι πιο μικρή».

Τέταρτη δόση

Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», είπε πως, επειδή παίρνουν φάρμακα που δεν επιτρέπει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να έχουν καλή ανοσολογική απάντηση και να φτιάξουν αντισώματα, «είναι σωστό να λάβουν κι άλλη δόση».

Για τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν. «Αν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα κάνουμε οι υπόλοιποι συνεχώς ενισχυτικές δόσεις. Η λύση είναι να βγει ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον ιό έως τώρα και η ενισχυτική να είναι μόνο για ό,τι καινούριο προκύψει», δήλωσε.

Πίεση στο σύστημα Υγείας και υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60

Όσον αφορά στην πίεση στο σύστημα υγείας, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα πιεστεί και θα ξαναζήσουμε τα ίδια.

Αναφερόμενος, δε, στην υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει επιτυχία μόνο 40%. Αυτό γιατί, οι περίπου 200.000 από τους 500.000 ανεμβολίαστους έκαναν την πρώτη δόση μόλις τρεις μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το μέτρο που ισχύει στον Καναδά. «Στο Κεμπέκ θα πληρώνουν τεράστιο φόρο οι ανεμβολίαστοι, επειδή επιβαρύνουν δυσανάλογα το σύστημα, γιατί στερούν από κάποιον άλλο ασθενή να χειρουργηθεί», υπογράμμισε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ