Βασιλακόπουλος για νέα μέτρα: Ο κόσμος χρειάζεται εκτόνωση, πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες

Την ώρα που συζητείται αυστηροποίηση των μέτρων, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστηρίζει ότι το καθολικό lockdown δεν είναι ρεαλιστικό και πως, αντίθετα, πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες. 

«Ο κόσμος χρειάζεται εκτόνωση, για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός χρειάζεται συμμετοχή των ανθρώπων» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τα σενάρια που ακούγονται για νέα μέτρα και ακόμα πιο αυστηρό lockdown, ενώ έχει ξεκινήσει και η συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας για να καταλήξουν στις εισηγήσεις τους. 

Ο κ. Βασιλακόπουλος κλήθηκε αρχικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να σχολιάσει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού για πάρτι νέων που κλείνουν σπίτια με Airbnb. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό γίνεται με τα πάρτι των νέων, εμείς οι πιο μεγάλοι μαζευόμαστε στα σπίτια για να πιούμε τον καφέ μας γιατί είναι όλα κλειστά και να καλέσουμε και τους φίλους μας. Όλα αυτά είναι παράνομα και αν κάποιος μας καταγγείλει θα πάρουμε πρόστιμο εκτός αν το ονομάσουμε πολιτική έκφραση. Μπορώ εγώ να σας καλέσω 100 άτομα σπίτι για να κάνουμε πνευματική συζήτηση για το αν καταπατώνται τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ανοίξει μύτη. Δεν μπορεί έτσι να πειστεί ο νέος».

«Πώς θα εφαρμοστεί καθολικό lockdown σε μια κοινωνία η οποία δεν αντέχει άλλο, η οποία αντιδρά, η οποία θέλει να διασκεδάσει, η οποία δεν πείθεται ότι είναι καθολικό lockdown για όλους», διερωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος. Και συμπλήρωσε:

«Στην πράξη αποκλείεται να εφαρμοστεί. Δεν έχουμε τόση αστυνομία και δεν το θέλουμε οι Έλληνες να έχουμε τόση αστυνόμευση και δεν έχουμε πειστεί. Πόσοι θα κάνουν συνωστισμό έξω από ένα μαγαζί που πουλάει ρούχα στην Παλλήνη; Αυτός ο άνθρωπος είναι κλειστός για να μην γίνει διασπορά του ιού εκεί ή για να μπορεί να πάει σε όποια διαδήλωση θέλει. Το κράτος επιτρέπει να γίνονται και οι διαδηλώσεις. Διασπορά υπάρχει παντού».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής: «Δεν έχει ο κόσμος να πάει στην καφετέρια, μαζεύονται στις πλατείες 50-100, κατεβάζουν τη μάσκα, πίνουν τον καφέ τους. Η διασπορά δεν λέει “αν γίνομαι για λόγους διασκέδασης, εργασίας, πολιτικής διαμαρτυρίας δεν κάνω διασπορά”».

Όσο για το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «εδώ που έχει φτάσει το πράγμα θα πρέπει να επιτραπεί η μερική λειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων για να εκτονωθεί ο κόσμος».

«Αντί ο άλλος να πάει να πιει καφέ στο σπίτι του φίλου του και να βγάλει τη μάσκα του, κινδυνεύει περισσότερο να κολλήσει από το να πάει σε ένα μαγαζί να ψωνίσει».

Δεν φάνηκε δε αντίθετος στο να ήταν ανοιχτές «οι καφετέριες ή οι ταβέρνες σε υπαίθριο χώρο».

Και κατέληξε:

«Από το να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση με μέτρα που δεν απέδωσαν, μήπως πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις που θα εκτονώσουν τον κόσμο. Τώρα έχουν υιοθετηθεί διαδικασίες που δεν είναι επιτρεπόμενες αλλά γίνονται».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ