Βασιλακόπουλος: Κάποιοι γιατροί είναι πολύ αυστηροί στα κριτήρια για να εμβολιάσουν

«Κάποιοι συνάδελφοι σε εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύ αυστηροί στα κριτήρια που δέχονται ώστε κάποιος να εμβολιαστεί ή όχι», είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρότεινε τη δημιουργία πλατφόρμας έτσι ώστε να καταγράφονται και να ελέγχονται αυτά τα περιστατικά.

Για τα αυστηρά κριτήρια που θέτουν ορισμένοι γιατροί στα εμβολιαστικά κέντρα και την προτροπή τους προς τους πολίτες να μην κάνουν το εμβόλιο μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ζήτημα για το οποίο πρότεινε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θ’ αναφέρονται τέτοια περιστατικά τα οποία στη συνέχεια θα ελέγχονται.

«Ο δισταγμός που υπάρχει πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ακόμα και σε εμβολιαστικά κέντρα κάποιοι συνάδελφοι είναι πολύ αυστηροί στα κριτήρια που δέχονται κάποιος να εμβολιαστεί ή όχι. Η πλειοψηφία των γιατρών δεν είναι ειδικοί στον εμβολιασμό. Δεν είναι άνθρωποι που πάντα θα πάρουν την ευθύνη. Μερικοί έχουν αυτή την ψυχολογία. Σου λέει από το να πάρω εγώ την ευθύνη να εμβολιάσω κάποιον, άσε ρε παιδί μου να μην είναι δικά μου ευθύνη. Θα πρέπει να φτιαχτεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Να δούμε υπηρεσιακά αν υπάρχει λόγος ν’ αποτρέψει κάποιον από το να εμβολιαστεί. Μπορεί να μην ξέρει όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Μπορεί να απέτρεψε κάποιον που να μην έπρεπε. Ο γιατρός δεν είναι θεός και θέλοντας να κάνει καλό, μπορεί να αποτρέψει έναν άνθρωπο χωρίς να πρέπει».

«Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσωπική άποψη του καθενός;», πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής πνευμονολογίας- εντατικής θεραπείας, μίλησε επίσης στην «Κοινωνία ώρα MEGA» για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τον ιό και τις μεταλλάξεις του.

Ερωτηθείς για το πιστοποιητικό νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι: «Εξαρτάται από το αν έχει μοριακό ή rapid test από το οποίο να έχει διαγνωστεί ή διαγνώστηκε από μόνος του. Αν έχει οποιοδήποτε τεστ μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό νόσησης».

Όπως τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα. Το αν θα έρθει και τι ένταση θα έχει εξαρτάται από εμάς. Σήμερα θα συμπληρώσουμε 4 εκατ. συνανθρώπους μας που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 1 εκατ. που θα έχει κάνει μια δόση. Αν προστρέξουμε στον εμβολιασμό όλοι προλαβαίνουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας για να προλάβουμε οποιοδήποτε κύμα».

Για το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca: «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο».

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η λύση είναι μια, ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.

Για τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες σημείωσε: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαινόταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος»

«Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα όποια κυβέρνηση κι αν κυβερνάει», υπογράμμισε.

«Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά.», ανέφερε σημειώνοντας πως ο μη εμβολιασμός δεν έχει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. «Πως θα προστατέψουμε και τους άλλους συμπολίτες μας;», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, τόνισε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το να σκέφτεται κάποιος ότι θα ξανακλείσουμε και το κράτος θα επιδοτεί το κλείσιμο είναι η λογική λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού. Δεν πρέπει να ξανακλείσουμε.» κι ανέφερε κλείνοντας πως: «Αν εμβολιαστούμε προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ