Βάσεις 2021: Νέες εκτιμήσεις για τα 4 πεδία και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Οι βαθμοί βγήκαν και τώρα οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021 περιμένουν τις βάσεις 2021, αλλά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογίες η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πάει στις 8.000 – 9.000 μονάδες.

Για τα στατιστικά των βαθμολογιών και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμείνουν έως την Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι βάσεις 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν τον Αύγουστο.

Όπως φαίνεται στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών), δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές, ενώ στο 2ο τα ρετιρέ θα κινηθούν ψηλότερα. Για το 3ο και το 4ο πεδίο όλα δείχνουν μια γενική άνοδο.

Εξάλλου, άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προέβλεψε πριν λίγες μέρες ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στ. Στρατηγάκης: Υπομονή μέχρι τη Δευτέρα

«Μόλις πάρουν τις βαθμολογίες τους τα παιδιά, θα βγάλουν τον μέσο όρο τους, θα υπολογίσουν τα μόρια τους και θα κοιτάξουν τις βάσεις εισαγωγής που είχαν οι σχολές που τους ενδιαφέρουν. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος. Δηλαδή οι βάσεις που κοιτάνε είναι οι περσινές, δε έχουν καμία σχέση με τις φετινές», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 χθες, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης.

«Εκεί ξεκινάνε οι χαρές ή οι στεναχώριες ανάλογα με το αν η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική η ανοδική», λέει ο κ. Στρατηγάκης, συμπληρώνοντας πως σήμερα τα παιδιά θα έχουν και ένα επιπλέον θέμα. «Γιατί θα ανακοινωθούν μόνο οι βαθμολογίες, δεν θα ανακοινωθούν ούτε τα στατιστικά των εξετάσεων, ούτε η ελάχιστη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Τα παιδιά θα πάρουν βαθμούς που δεν θα ξέρουν σε τι αντιστοιχούν σε σχέση με τις φετινές εξετάσεις. Δηλαδή ένα παιδί που θα βγάλει μέσο όρο 11, τι σημαίνει αυτό, αποκλείεται από κάποιες σχολές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, από κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν ξέρει ούτε τις μεν ούτε τις δε. Αυτά θα τα μάθουμε από Δευτέρα, άρα υπομονή».

Στο επόμενο στάδιο, στο μηχανογραφικό τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά τα κάνουμε περίπλοκα για λόγους διαφορετικούς, εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης. «Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν ότι επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα, άρα να φύγει αυτό το άγχος. Και αυτό γιατί το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα στην ζωή τους, θα μπουν και άλλες παράμετροι, πέρα από τις σπουδές. Να επιλέξουν τις σχολές που τους αρέσουν, μας ενδιαφέρει το παιδί να γίνει καλός φοιτητής και να μπορέσει να πάρει το πτυχίο του στον κανονικό του χρόνο. Άρα είναι μονόδρομος να του αρέσει αυτό που θα διαβάζει, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, από εκεί ξεκινάμε».

Τέλος, διευκρινίζει ότι, στο μηχανογραφικό μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές που περνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αλλά είναι λάθος να βάζουν 80 τμήματα, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και μπαίνουν κάπου κατά τύχη, το σωστό μηχανογραφικό δεν μπορεί να έχει πάνω από 30 τμήματα και πολλά είναι, για να καταλήξουν εκεί που τους ενδιαφέρει.»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ