Τζανάκης: Τείχος ανοσίας στο 60-62% τέλος Αυγούστου

Το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω της κινητικότητας, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα νησιά και την ανάγκη εμβολιασμών και εκτιμά ότι το τείχος ανοσίας θα φτάσει στο 60 – 62% στα τέλη Αυγούστου.

Νέα έκκληση για εμβολιασμούς απηύθυνε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης . Όπως είπε, «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν» .

Ο κ, Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης του τέταρτου κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά τον 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Για την ανοσία ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου.

Όσον αφορά τα νησιά, ο καθηγητής είπε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος. Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Τόνισε, δε, πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επίσης, οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής είπε ότι δε μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά.

Τέλος, για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο. Οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο, θα μας δείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Είμαστε μακριά ακόμα από το να ξέρουμε τα οφέλη και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει, τόνισε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ