Τσελέντης: Οι μετασεισμοί στην Ελασσόνα μπορεί να κρατήσουν μήνες, να μην μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Σε σκηνές που έστησε ο στρατός πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι στο Δαμάσι Ελασσόνας με την γη να τρέμει καθώς σημειώθηκαν πάνω από 100 μετασεισμοί. Τι εκτιμά ο Άκης Τσελέντης. 

Την εκτίμησή πώς ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε την Θεσσαλία το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν και ο κύριος έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Μιλώντας στο Mega ο κ.Τσελέντης σημείωσε πώς έχουν σημειωθεί πάνω από 100 μετασεισμοί οι οποίοι όπως είπε θα διαρκέσουν καιρό, μπορεί και μήνες.

«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 -6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», είπε ο κ. Τσελέντης.

«Επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Μπορεί και μήνες. Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί. Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι», συνέχισε ο ίδιος.

«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ