Τρίτη δόση εμβολίου: Γιατί δεν είναι υποχρεωτική – Με SMS η ειδοποίηση

Γιατί η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική; Ο Μάριος Θεμιστοκλέους απαντά. Τι είπε για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca.

Για την τρίτη δόση, η πλατφόρμα για την οποία θ’ ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, μίλησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας εξήγησε γιατί η χώρα μας προχώρησε σε σχετικές αποφάσεις πριν την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και γιατί δεν είναι υποχρεωτική.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι προχωρήσαμε σε αποφάσεις για την τρίτη του εμβολίου κατά του κορονοϊού πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επειδή αυτό δεν χρειαζόταν, καθώς «έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο και στο σύνολο της σχεδόν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί για τη χρησιμότητα του».

Για το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική εξήγησε: «Δεν είναι υποχρεωτική διότι ολοκληρωμένος εμβολιασμός θεωρείται όταν έχεις κάνει και τις δύο δόσεις. Στην τρίτη δόση κάνουμε ισχυρή σύσταση να γίνει. Σχήμα ολοκληρωμένο αυτή τη στιγμή, αύριο μπορεί ν’ αλλάξει, είναι με τις δυο δόσεις. Λέμε ότι θ’ αυξήσεις την ασφάλεια σου απέναντι στον κορονοϊό».

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, «μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι».

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί σπεύδουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms», είπε.

«Οι πολίτες που αποφάσισαν και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους είναι 800.000 και το 98% επέλεξε να κάνει τη δεύτερη δόση. Όσοι δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση τους μπλοκάρει το σύστημα λόγω απόστασης χρόνου. Πρέπει να απευθυνθούν με mail για να κάνουν αίτηση», είπε για όσους έχουν κάνει εμβόλιο AstraZeneca, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν μπορεί κάποιος να κάνει τρίτη δόση με AstraZeneca, ήταν κατηγορηματικός. «Όχι, μόνο με mRNA (Pfizer, Moderna) εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εμβολιασμός των παιδιών από παιδιάτρους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. «Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι προσκλήσεις στους παιδιάτρους για να υπογραφεί η σύμβαση και θα καθοριστεί και η αμοιβή τους», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτηθείς για όσους έχουν νοσήσει, αλλά δεν τον έχουν δηλώσει, είπε ότι «αυτοί δεν μπορούν να αναγνωριστούν από το σύστημα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Σε ό,τι αφορά στο τείχος ανοσίας είπε ότι «ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού».

Τέλος και μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά στον εμβολιασμό στα παιδιά, «ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από αυτή τη δεξαμενή».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ